Наоружање

„Коалиција-СВ“: „цар-топ“ 21. века

Пише: Денис Кунгуров

У Русији се врши испитивање топа-хаубице „Коалиција-СВ“ на гусеничној платформи, калибра 152 mm. Нови мобилни топ ће бацити у сенку „Мста-С“, „Акацију“ и остало недавно уведено наоружање са калибром 152 mm. Притом ће, према проценама стручњака, његове техничке карактеристике омогућити да постане лидер и да се пробије на тржиште светског наоружања, пошто у односу цена-квалитет превазилази америчку хаубицу М-109.

koalicija-sv

Систем „Коалиција-СВ“ способан је да у режиму брзе ватре уништава објекте на земљи на удаљености до 70 km

„Коалиција-СВ“ спада у пројекте совјетског периода које конструктори данас осавремењују. Независно од високих технолошких решења, принцип и основна идеја овог оруђа били су разрађени још 1970-их. У то време идеја је превазилазила техничке могућности, стога се њен логички завршетак одиграва данас.

„Рад на новим самоходним артиљеријским системима (САУ) водио се под шифром ‘Исет’, а сада се програм зове ‘Коалиција-СВ’, где СВ значи копнена војска (рус. сухопутные войска). У оквиру овог програма ради се на борбеном одељењу новог типа, које се може користити и у другим системима наоружања, например у Ратној морнарици“, рекао је за „Руску реч“ независни војни стручњак Олег Желтоножко.

„Коалиција-СВ“ против PzH 2000 и M-109

Првобитно је планирано да моћни модул буде уграђен на гусеничну платформу тенка Т-72. Али, по мишљењу експерата, данас је најефикасније користити подвожја тајног тенка „Армата“ или његове елементе. Гусенична платформа је отпорнија на ватру од точкашке и не тражи извлачење подупирача. Истовремено, стручњаци не искључују могућност да ће Копненој војсци бити потребне „Коалиције“ на точкашкој шасији, због преласка на точкашке платформе: претпоставља се варијанта точкашке основе од „Камаза“. Коалиција СВ има куполу без посаде (даљински управљану куполу), за разлику од претходних пројеката.

„Одсуство техничког персонала у борбеном модулу представља важну конструктивну специфичност машине“, саопштио је за „Руску реч“ независни војни експерт за оклопну технику, Алексеј Хлопотов. „Ако је руска хаубица ‘Мста-С’ заостајала по техничким карактеристикама и по аутоматизацији, онда је ‘Коалиција-СВ’ попунила овај недостатак и отишла напред. Пре свега у безбедности за технички персонал који је смештен у предњем делу ове машине.“

Поред немачког PzH 2000 војници су изложени високом ризију од повреда, зато што нису ограђени од механизма за испаљивање. „Овакве особине, као што је пнеуматски механизам за пуњење, дају поузданост и високу брзину ватре. Микроталасни механизам паљења пуњења побољшава балистичке карактеристике“, сматра Алексеј Хлопотов.

Није случајно што „Коалиција-СВ“ има мању масу (48 тона) и мање димензије од немачког еквивалента, хаубице PzH 2000. Железница којом се у Русији традиционално допрема техника предвиђена је за масу до 50 тона. Ови фактори такође олакшавају и авионски превоз овакве технике.

Пре „Коалиције-СВ“ лидер на светском тржишту међу самоходним артиљеријским системима била је америчка хаубица М-109, коју је одликовала једноставност у експлоатацији и приступачна цена. Стручњаци претпостављају да ће нови руски производ, када се појави верзија за извоз, бити јефтинији од свог америчког еквивалента.

Оружје нове генерације: тактичко-техничке карактеристике

„Коалиција-СВ“ може се назвати оружјем нове генерације. Самоходни артиљеријски систем је способан да у режиму брзе ватре уништава објекте на земљи и то на удаљености до 70 km. Нова технологија поновног пуњења омогућава брзу припрему за паљбу, као и мењање положаја током једног минута.

Чланови посаде која се састоји од 2-3 члана у „Коалицији-СВ“ су смештени у компјутеризованом модулу за управљање, који се налази у предњем делу шасије. Модул је опремљен тактичким системима за избор циља, позиционирање и навигацију. Према подацима опреме и сензора посада непрекидно прати опште стање машине и количину муниције према типовима хитаца.

Основно наоружање налази се у куполи, где се налази спрегнути артиљеријски систем и борбени комплет са системом механизованог пуњења. Мотор се налази у задњем делу машине.

Нова хаубица ће заменити старију „Мста-С“, која неће бити актуелна већ 2020. „Квалитативно нов је прелаз на модулски и еластични систем формирања бацачког и напуштање традиционалног пуњења (одвојена чаура од гранате). Ово је савремена тенденција у артиљерији, а за руске артиљеријске системе ово означава скок и пробијање у нову епоху“, сматра Олег Желтоножко.

 

Извор: Руска реч

Напиши коментар