Регион

ХАОС У ВУКОВАРУ: Насрнули на полицију па чекићем разбили ћириличну таблу

Око 30 представника Штаба за одбрану хрватског Вуковара који су и раније најавили да ће скидати двојезичне табле, протестују испред свих зграда на којима се плоче постављају

Председник Штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислав Јосић распустио је демонстранте чиме је окончан данашњи протест због постављања табли на латиничном и ћириличном писму на јавним установама у Вуковару, али је најавио да ће се сутра поновно окупити уколико освану нове двојезичне плоче.

Он је нагласио да је Вуковар мултиетични град и да нико никога не спречава да поступке води на свом језику, да вади двојезична документа…, али да су двојезичне плоче „понижење за Вуковар“ и да у том граду „нису прихватљиве“. Јосић је поручио да ће се, како је и најављивано, двојезичне плоче у Вуковару скидати и убудуће и упозорио све хрватске политичаре да „добро размисле“ и да „добро пазе шта раде“.

На јавним установама у Вуковару јутрос је почело постављање двојезичних табли на латиничном и ћириличном писму, да би нешто касније дошло до одлагања јер постављање омета група грађана и представника Штаба за одбрану хрватског Вуковара који су прво испред зграде Пореске управе чекићем разбили и скинули плочу, а потом је одстранили и са зграде вуковарске полиције.

На зграду државне управе покушано је постављање плоча, али због демонстраната постављање је одложено и у овом тренутку не могу рећи хоће ли бити и када постављене“, потврдио је  представник вуковарско-сремске Канцеларије државне управе Горан Бошњак.

Хрватска штампа преноси да су демонстранти насрнули на полицајце и чекићем прво разбили плочу испред Пореске управе. Загребачки дневник прецизира да је око 11 сати више од 50 демонстраната дошло пред зграду Пореске управе, испред које је стајало седам припадника интервентне полиције међу којима и две жене.

Одједном су насрнули на њих, сатерали их уз стаклени зид и чекићем разбили и скинули са зграде двојезичне плоче с натписом пореске управе. Трајало је то око минут и по, након чега су се демонстранти повукли, као и полицајци од којих је један у гурању задобио повреду и повукао се држећи се за врат, док се једна полицајка болно држала за раме“, објавио је хрватски лист.

Након што су скинули плочу незадовољни грађани су кренули према згради Полицијске станице где их, преноси Хина, 20-так полицајаца није успело да спречи у намери да насилно уклоне плочу. У нагуравању, колико су новинари успели да виде, није било повређених.У раним јутарњим сатима двојезичне плоче постављене су на зградама Полицијске станице и Пореске управе, исти чин спречен је на згради Канцеларије државне управе Вуковарско-сремске жупаније.

Наиме, по сазнању да је почело постављање плоча с ћириличним натписима испред Канцеларије државне управе почели су се скупљати Вуковарци и чланови Штаба за обрану хрватског Вуковара.Стигли су и припадници интервентне полиције тако да је од седам часова зграда на одређени начин блокирана, а око ње се налази 50-ак полицајаца и отприлике стотињак грађана, док је неколико вуковарских жена село на пут у Жупанијској улици и блокирало саобраћај.Полиција чува и зграде своје станице, као и Поресне управе. Бошњак је поручио да се чекају даље инструкције из надлежног Министарства аве, а из Штаба поручују да је ово тек почетак блокаде, преноси „Јутарњи“.

Уставни закон о заштити права националних заједница и мањина налаже да свака национална мањина која чини више од трећине становништва неке локалне самоуправе има право да на њеном језику и писму буду постављени јавни натписи и ознаке.

Према последњем попису становништва, у Хрватској има око 20 општина и градова у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва. Највећи отпор према ћирилици присутан је у Вуковару и потиче углавном од десних странака и удружења ветерана последњег рата. Из Владе Хрватске коју преводи Социјалдемократска партија више пута су поручили да ће плоче с двојезичним натписима бити постављене где год за то има потребе, па тако и у Вуковару.

Повређена 4 полицајца

Четири полицијаца повређена су данас у протесту против постављања двојезичних табли у Вуковару, саопштила је полиција. До завршетка протеста у 12.20 нико од учесника протеста није приведен, преносе локални медији. Према полицијским информацијама, повређена су два полицијаца и две полицајке када су демонстранти са зграда Пореске управе, полиције и зграде државне управе силом скидали јутрос постављене табле на латиничном и ћирличном писму.

Министар управе Арсен Баук изјавио је да су двојезичне табле постављене на зградама неколико институција у складу с најавама. Он је оценио да данашњи догађаји имају политичке мотиве. Око 100 демонстраната у Вуковару на силу је скинуло јутрос постављене плоче исписане ћириличним и латиничним писмом. Табле су прво разбијене чекићем, а потом скинуте. Из „Штаба за одбрану хрватског Вуковара“ најавили су на конференцији за новинаре да ће „Вуковар до петка прокључати“.

Коментари (1)

  1. bdorotej каже:

    Демонстрација и величање усташтва у циљу притиска и претње на Србе у Вуковару и САО Славонија,Барања и западни Срем.Како другачије назвати дивљање усташких шовиниста ( тако сами себе зову и носе транспаренте) које уз одобравање пуштају локални муповци обучени у усташке униформе.А кад им све ово досади онда баце и по неку бомбу на просторије Српске у сплиту,задру…Усташки пир и кристалне ноћи национално освешћених усташа,погодује и никаква реакција власти у Србији,која би требало да заштити свој народ,али битна је утакмица-ј….. их утакмица.

Напиши коментар