Србија

ГУРИ: Акција у Рачку је пример како треба реаговати против терориста

Горан Радосављевић Гури, који је водио операцију у Рачку: Није било никаквог масакра цивила, у уџбеницима НАТО се та акција проучава као пример како треба реаговати против терориста

Од првог дана, ево пуних 17 година, тврдим да је 15. јануара 1999. године, у селу Рачак на Космету, изведена легитимна полицијска акција. Није било никаквог масакра, нити било чега другог што би одступало од обичаја ратовања. У прилог томе сведочи и чињеница да се у уџбеницима НАТО за специјалне операције та акција српске полиције проучава као један од примера како треба реаговати против терориста.

Ово је јуче, рекао Горан Радосављевић Гури, пензионисани генерал МУП Србије, додајући да је акција у Рачку “перфектно изведена”. Он је за њу добио златну медаљу НАТО.

– Ту акцију су извели припадници Посебне јединице полиције (ПЈП), чији сам био командант, полиција Урошевца и војска – наводи Радосављевић.

– Била је најављена међународној посматрачкој мисији, која је целу акцију и гледала.

Акцију су на позив српске полиције пратили и посматрачи ОЕБС, али и новинари из неколико страних телевизијских и новинских кућа, који су могли на лицу места да сниме опкољавање и заузимање једног од важних упоришта ОВК. Радосављевић каже да је обрачун са терористима планиран и изведен после убистава четворице српских полицајаца.

– Кад смо пришли Рачку, терористичка група је из самог села, из ровова, бункера и других утврђења отворила на нас ватру из аутоматског оружја, ручних бацача и минобацача, али је полиција успела да их разбије – каже Радосављевић. – Имали смо једног рањеног, то је полицајац Горан Вучићевић. Терористи су имали далеко више губитака.

Према речима Радосављевића, међу жртвама није било цивила, већ само униформисаних и наоружаних људи са ознакама ОВК, који су пуцали на њих.

 

Новости

Коментари (4)

 1. 124Ц41 каже:

  Ne znam koliko ste upoznati sa sadašnjom situacijom u Makedoniji , ali i u Srbiji. Postoje glasine koje po meni će postati vrlo istinite uskoro , da će terorista Haradinaj postati nelegalni premijer nepostojeće države Kosovo i da će on pokrenuti vojne sukobe u Preševu i u Makedoniji. Sad mene interesuje u kakvom su nam stanju vojska i policija(oprema,ljudstvo,rezervni sastav i itd.) jer nedavno sam bio razgovarao sa jednim mojim poznanikom iz VS koji ima čin kapetana , on mi je rekao da većina našeg naoružanja je “konzervirano” i da po potrebi može da se vrati snaga koju smo imali 2003 godine. Haradinaj je zapretio danas da će u svom takozvanom ustavu Kosova ubaciti da ceo jug Srbije do Niša pripada njegovoj nepostojećoj republici , moje lično mišljenje je da će rat na Balkanu početi odmah posle završenih nelegalnih izbora 11 juna. Zamolio bih Vas da napišete svoje mišljenje i informacije kojim raspolažete jer se uopšte ne oglašavate povodom svih pretnji koje su upućene Srbiji i Makedoniji u poslednjih nekoliko dana.

  1. Marjan каже:

   Naša Vojska i Policija ima rezervni sastav koji je veruj mi dobro obučen i iskaljen u ratu za Kosovo 1999 a imamo i aktivan sastav sa vrlo obučenim ali mladim sastavom ali sve se to brzo i u hodu nauči kada udješ u rat,dovoljan je po mom mišljenju samo rezervni sastav iz Niškog regiona u saradnji sa aktivnim i nemaju šanse.Da ne pričam da bi ostali rezervisti iz cele Srbije bili na stenbaju za svaki slučaj (Hrvatska) ako zatreba,već duže vreme se primaju pozivi za vojnu vežbe tako da je rezerva podignuta na viši nivo a najbitnije je da imamo dobru pešadiju a imamo je i oružja na pretek tako da nam recimo tenkovi nisu potrebni osim lake artiljerije i eventualno haubice a i toga imamo dovoljno a i obučenog kadra za njih.Po mom mišljenju najveća pretnja bi bile eventualne terorističke akcije po Policiji i Vojsci a nedaj Bože po civilima jer bi to bio kraj takozvane države Kosovo,tu ih niko ne bi zaštitio zbog svetske borbe protiv istih.Javno mnjenje se drastično menja u svetu ako stradaju civili i oni su toga svesni. Lično sam učestvovao u upucavanju pušaka pre konzervacije posle rata za Kosovo i takve su pakovane u sanducima,ne mogu da kažem da su perfektne ali mnogo bolje nego kada smo išli na Kosovo 1999 kada smo ih sami upucavali pred samu borbu sa UČK što ni malo nije bilo lako.Taj kapetan ako je bio na kosovu zna da je UČK bio razbijen na sitne grupe od pet do maksimum deset terorista u prvom mesecu rata eto toliko o našoj nadmaćnosti na eventualni napad,da im Nato ostavi svo naoružanje koje imaju na Koaovu po mišljenju stranih vojnih analitičara Srbiji bi bilo portebno do dve nedelje da ponovo povrati Kosovo.Toliko.

 2. Marjan каже:

  Izvinjavam se za par progutanih slova u pojedinim rečima.

  1. 124Ц41 каже:

   Hvala Vam puno na pruženom odgovoru.

Напиши коментар