Војни полигон

Генерал Срето Малиновић: Проблеми у ВиПВО се гурају под тепих у последњих 10-15 година

Написао: Петар Војиновић

Налет пилота ВиПВО не може бити тајна, странци те податке ионако знају. Проблеми у војном ваздухопловству се већ 10-15 година упорно гурају под тепих. МиГ-ови 29 ремонтовани су без одговарајућег стока резерних делова. Јучерашњи интервју пилота – генерала у пензији Срете Малиновића представља до сада најдиректнију критику Система од стране једног плавца.

general-sreto-malinovic

Бригадни генерал, пилот, Срето Малиновић, некадашњи заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије у пензију је отишао 2011. године. У јучерашњем интервјуу агенцији ФоНет, неуобичајено искреном за једног официра на његовој некадашњој позицији, осврнуо се на недавну јавну полемику око одлуке Повереника за информације од јавног значаја да Министарство одбране достави податке о часовима налета ремонтованих авиона МиГ-29:

– Не видим баш ништа што би ту могло да се назове тајном. Не видим због чега таква информација не би била доступна јавности. Илузорно је сматрати војном тајном налет пилота Војске Србије на одређеним авионима, јер су ти подаци, које странци ионако знају, давани годинама уназад, посебно уочи аеро митинга.

Нема смисла називати нешто тајном када се има у виду да у протеклих десетак година кроз систем одбране, па и укупне безбедности, дефилују разне врсте страних саветника, спроводе се разне врсте сарадње и разговара о прилично осетљивим темама – рекао је Малиновић и навео лично искуство, јер је био зачуђен колико је, на једном састанку, француски потпуковник баратао са подацима о часовима налета на разним врстама авиона Војске Србије:

– Зато могу са сигурношћу рећи: ако је ово тајна, онда је то тајна само за нашу домаћу јавност – стоји у његовом интервјуу за ФоНет, у којем наставља, неуобичајено директно:

– Проблеми у ваздухопловству се гомилају дуги низ година, а оно се урушава и на овакав начин, проглашавањем неких ствари војном тајном. Проблеми се гурају под тепих што је у протеклих 10-15 година постало традиција.

Оно што је сигурно интерес ратног ваздухопловства јесте да се управо овакви подаци дају јавно, да би се на неки начин извршио притисак на Владу и Министарство одбране, да се најзад почну предузимати мере које ће спречити болније последице када је у питању наше ваздухопловство. На то би и требало да указују они који се баве коментарима и анализама у јавности.

Ремонт МиГ-ова 29

Малиновић је ремонт авиона МиГ-29 описао као „коректан“ али је рекао и следеће:

– Проблем је што су авиони добијени без иједног резервног дела, јер то није било предвиђено уговором.

То најбоље показује колико они могу бити у употреби, уколико дође и до неког баналног квара.Тако да смо дошли у ситуацију да један авион черупамо да би обезбедили оперативност других ваздухоплова када би дошли у проблем. Зато је питање које је постављено о цени ремонта и колико авиони часова налета имају могло дати одговоре којима би можда могле да се позабаве чак и неке стручне службе – рекао је Малиновић за ФоНет.

 

TangoSix

Напиши коментар