Република Српска

Генерал Ратко Младић ускоро на слободи

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић у августу ће највјероватније бити пуштен на привремену слободу, да би отишао на лијечење у Русију, пише Магазин Истина.

general-ratko-mladic

Висока делегација Русије на челу са академиком Јеленом Гусковом и предсједником Комитета за одбрану генерала Ратка Младића Павелом Дарохином, посјетила је Младића 9. априла ове године у притворској јединици Хашког трибунала у Шевенингену.

Том приликом, они су са члницима секретаријата Хашког суда уговорили долазак вишечлане делегације руских љекара који ће прегледати тешко болесног Младића, што би требало да услиједи до средине јуна.

Истина сазнаје да је задатак овог тима руских љекара да припреме тешко болесног генерала за пут на једномјесечно лијечење у Москви у августу, за вријеме трајања љетње паузе у раду Хашког трибунала!

Дипломатска акција

Извор Истине близак Павелу Дорохину открива да већ неколико мјесеци траје широка дипломатска акција за добијање дозволе да Ратко Младић отпутује у августу у Русију на лијечење.

“За разлику од претходних иницијатива сада постоје велики изгледи да Хашки трибунал изда сагласност за Младићев пут у Русију. Павел Дорохин, као посланик у Думи и предсједник одбора за индустрију руске Думе, одлучио је да коначно издејствује да се Младић лијечи у Москви. У цијелу причу укључио је чак и предсједника Путина, али и државнике других земаља, чак и неке угледне људе из Западне Европе и САД. Свима је јасно да је Хашки трибунал компромитована институција у сваком погледу, и да би један такав гест према Младићу и Русији довео до дјелимичног повећања повјерења у тај суд.

Дорохин је већ убиједио више кључних људи у Хашком трибуналу да пусте Младића на лијечење. Али, није све до судија и суда. Ово питање је више политичко. Због тога су у лобирање укључени и многи бивши државници земаља чланица НАТО. Неки су чак радо прихватили позив Павела Дорохина. Вјеровали или не, Русија тренутно има сарадњу са људима из НАТО сфере једино у тој дипломатској акцији за генерала Младића.

Звучи апсурдно, али постоји велика вјероватноћа да људи који раде на томе и успију у намјери да издејствују слободу за Ратка Младића, барем привремену”, тврди саговорник Истине.

Саговорник Истине додаје да је здравствено стање Ратка Младића изразито тешко и да се он одржава у животу искључиво јакој вољи. Он додаје да ће до краја јуна бити познато да ли ће Ратко Младић ићи на лијечење у Русију током љетње паузе у раду Хашког трибунала у августу, али истиче да су велике шансе да ће се то заиста и догодити иако досадашња пракса не упућује на такву прогнозу.

 

Извор: Магазин Истина

Коментари (3)

  1. slavko каже:

    a sto je sa glavnim njemu nko ne pomaze sramota citovog praoslavlja sirom sveta radovane vise te mrze u srbiji nego u hagu date dragi bok sacuva i bude na pomoci

  2. Krajincanin каже:

    Dace bog, da to bude i da se vise nikad ne vrati fasistickom kazamatu. Da su svi ti generali na vreme otisli u Rusiju, nikada sad nebi bili tamo gde jesu.

  3. Mirko каже:

    Dace bog ! Ziveo generale !

Напиши коментар