Србија

Где је нестао кусур?

Прописано је да се износ до 50 пара заокружује на 0 пара, а више од тога на динар. Стручњаци кажу да трговци често не враћају кусур, али и да купци ноншалантно остављају динар или два на каси

Данашњи купци тешко да ће у радњи наићи на производ који има “округлу” цену, јер је у понуди махом роба која кошта “коју пару више”!

Тако, на пример, килограм свињске плећке износи 389,99 динара, а пшенично брашно 44,99 динара.

Стручњаци кажу да су за то подједнако криви и трговци и купци, први што намерно таквим ценама маме купце, а други што ноншалантно остављају при готово свакој куповини динар или два на каси.

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић каже да продавци свесно на производе лепе етикете, које психолошки привлаче муштерије.

– Када на неком артиклу пише да кошта 129 динара и ви га платите 130, не верујем да ће било ко од продаваца да вас јури да вам врати један динар. Исто тако, мало је људи који ће због тог једног динара да направе проблем продавцу – наводи Паповић.

Он истиче да се грађанима који плаћају картицама рачуне скида тачан износ, док се онима који плаћају у кешу рачун заокружује.

– Трговци сигурно имају извесну зараду од тога што не враћају уредно кусур, али та зарада није енормна – тврди Паповић.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да, када је реч о кусуру, грађани имају потпуно ноншалантан однос и најчешће и не окрену главу због неколико динара.

– У Енглеској ми се догодило да је радник са касе трчао за мном да би ми вратио мизерну ситнину. То само показује да они новац цене, док у Србији ретко ко инсистира на кусуру. Тако да кусур, овде, практично скупљају деца и стари. Из угла сваког потрошача, кусур никада није велики, али из угла трговца може бити значајан – процењује професор Савић.

Најмањи апоен у Србији је кованица од једног динара. У Народној банци Србије подсећају на то да је законом прописано да се приликом плаћања робе и услуга кешом заокружује од 1 паре до 50 пара на 0 пара, а од 51 до 99 пара – на 1 динар.

Конкретно, ако кешом плаћате рачун од 96,49 динара, наплатиће вам се 96 динара, а ако рачун износи 96,51 динара, биће вам наплаћено 97 динара.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Cuveni strucjaci NBS su za sve krivi.A posto minemamo ni centralnu banku kao pravu banku svenesto ofrlje i partiskiplen onda sve to govori.I samo kovanje tih kovanica je skupo.A unarodu ima toliko tog straog novca da se skupi i da sepretvori u ovenovekovanice.Ne mi se rasipamo po svimosnovama i da se toprikupi koliko toliko.Takvog pokusaj je bilo aliiloseg je odziva bilo.Otprilike s eskupilo negde oko 15 tona.Ali tog sitnog nevazeceg novcaima veoma mnogo svuda u svakoj kuci.I kada covek ode u ekspozituru NBSna njihove sltere i covek im nudi da im da taj sitan novac oni jednostavno odbiju ikazu da to nerade i nezanimaih uospte.To sam i ja licno doziveo takveodgovore.Pa zar smo tolikobogati da setako ponasamo svi redom.Umesto da seorganizuje na nekoliko mesta sakljupanje moze da bude i uhaumanitrane svrhe sakupljanje starog metalnog novca iz svih perioda 20 veka.Jer ima veoma mnogo sitnog novca iz kraljevine,sfrj i tako dalje.A ovom akcijom novca NBS da plati nekoj nasoj organizacijiili crvenom ksrtu.A sitan novca i stacovanjetoga njih neznaima uopste i epostuju nasu jedinu valutu.Ad a je evro odmah bi sve bilo sporvedeno i organizovano.Takvi smo mi nestrucnaci i budale.

Напиши коментар