Република Српска

Гатачки рудари помажу породицама оптужених и осуђених лица

Радници РиТЕ ће у овој години у  Фонд „Помоћ“ уплатити готово 67. хиљада марака породицама хашких и оптуженика пред другим судовима.

Рударски посао јесте тежак и груб, али су рудари познати као људи великог срца. Зато никог није зачудио податак да су свесрдно подржали иницијативу Борачке организације у овом предузећу да се помогне свима који су, како рече, Миладин Достинић, председник бораца РиТЕ, градили републику Српску.

Фондацију „Помоћ“ је основала Борачка организација РС 2009. године са циљем да се пружи помоћ породицама осумњичених, оптужених и осуђених лица. Помоћ се односи на стипендирање дјеце ових бораца, куповину уџбеника као и  решавање стамбених питања.

Више од 800. радника РиТЕ је изразило спремност да у овој години, од својих мјесечних примања, одваја за ове намјене, а како рече господин Достинић,  прикупљена средства ће се строго контролисати и намјенски трошити.

Гатачки гигант је прво предузеће у РС у којем је ова иницијатива спроведена, тако да у БОРС-у планирају да се ова активност прошири и на друга јавна предузећа.

Борачка организација сматра да смо, за разлику од других народа који воде рачуна о својим борцима и њиховим породицама, заборавили људе који су градили нашу републику и да је помоћ Владе у износу од 100. хиљада марака више симболична. У том смислу, хумани пример који дају гатачки рудари служи на част и у духу је наше слободарске традиције и националне солидарности.

Напиши коментар