Република Српска

Фоча: Обиљежене 22 године од оснивања Деветог одреда Специјалне полиције

Служењем парастоса испред централног фочанског Споменика погинулим борцима и цивилима из посљедњег рата, те полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа, ветерани Деветог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске обиљежили су данас 22 године од формирања овог одреда.


Фоча: Споменик погинулим борцима и цивилима / Фото: СРНА

Ветеран Деветог одреда Пајо Парица подсјетио је да је ова јединица организована пред крај рата за вријеме најжешћих борби.

– Најупечатљивије у сјећању су нам остали Трескавица и трновско ратиште на којем смо водили свакодневне борбе са припадницима такозване Армије БиХ који су уз помоћ НАТО снага свим силама упирали да направе трансверзалу између Сарајева и Горажда. Не знамо ни сами како смо успјели да се изборимо, али смо издржали и створили смо Републику Српску – рекао је Паприца.

Обиљежавању годишњице Деветог одреда присуствовао је и генерал Љубиша Боровчанин, који је у вријеме оснивања ове јединице био замјеник команданта Специјалне бригаде полиције.

– Узбуђен сам пошто сам након 19 година у Фочи. Девети одред је заједно са осталим одредима и припадницима Војске Републике Српске стварао Републику Српску – истакао је Боровчанин.

Сјенима погинулих фочанских бораца поклонио се и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

– Припадници овог одреда посебан допринос су дали у јуну 1995. године за одбрану Сарајевско-романијске регије, али у током читавог рата, без обзира у којим су јединицама ратовали – рекао је Савчић.

Обиљежавању у Фочи присуствовали су и припадници Специјалне антитеристичке јединице Полиције Републике Српске.

 

СРНА

Напиши коментар