Свет

Другу историјску шансу да обнови наоружање руска армија неће имати

Пише: Илија Харламов

Другу историјску шансу да обнови наоружање руска армија неће имати. Ово је изјавио председник земље Владимир Путин за време радне посете Новосибирској области. Шеф државе упознао се са радом једног од водећих предузећа ваздухопловне индустрије – фабрике Валерија Чкалова, а такође одржао саветовање о перспективама развоја борбене авијације земље.

У новосибирским предузећима склапа се један од најсавременијих војних авиона – полифункционални фронтовски бомбардер Су-34. Ове летелице ће се испоручивати у Оружане снаге у оквиру државног уговора планираног до 2020. године. 14 таквих летелица стиже већ ове године. А укупно унаредних седам година армија ће добити сто Су-34. При томе приоритетна ће бити испорука авиона руским војницима, и тек затим ће их избацити на спољно тржиште. Сасвим недавно предузеће је озбиљно технички модернизовано. Ипак његово опремање ће се насавити, уверио је сараднике фабрике руски лидер. А у целини за развој борбене авијације биће усмерена свака четврта од 20 трилиона рубаља (око 650 милијарди долара), колико је предвиђено државним програмом модернизације армије и флоте.

Савемене авионе и хеликоптере војска већ добија, при томе реч је о њиховој серијској производњи, изјавио је Владмир Путин.

– Планира се да се купује скоро 2000 авиона и хеликоптера. На рачун тога до 2020. године довешће се удео савремене авијационе технике у трупама до 70%. Сада она чини око 20%, нажалост, Предузећа треба да прођу дубоку техничку модернизацију, ојачају своје производне и кадровске могућности.

По мишљењу Путина, истовремена модернизација производње и производња савремене технике није једноставан задатак. Ипак он је сасвим реалан. То потврђује искуство новосибирске фабрике. Председник је посебно подвукао да ће држати под сталном контролом испуњење плана модернизације армије и флоте. Он је такође истакао да су принципијално важни тесни контакти наручилаца, иноватора и неспоредних произвођача технике, јасно виђење технолошких задатака и познавање захтева према новом наоружању. У суштини, руски одбрамбено-индустријски комплекс мораће да решава задатке квалитативно новог нивоа. При томе главно је максимално искористити постојеће могућности и одговорно се односити према постављеним задацима, уверен је председник.

– Нећемо имати другу историјску шансу у потребним роковима и у потребном квалитету уз постојење новчаних средстава, а она код нас, хвала Богу, постоје у пуном обиму да решимо ове масовне задатке који стоје пред земљом у области осигурања одбрамбене способности. И потребно је да се сви концентришу на решавање овог задатка. Да схвате да то није обичан посао. Данас смо дибили, сутра ћемо добити. Не сутра неће бити тог новца. И време ће проћи. Ево шта увек треба да имамо у виду.

Наредних година борбена авијација Русије ће бити подвргнута кардиналној модернизацији. То се тиче свих линија технике, укључујући офанзивну, извиђачки и транспортни парк. Министарство обране већ је склопили дугорочне уговоре за испоруку савремених борбених авиона и хеликоптера. Између осталог борбеног хеликоптера Ка-52 Алигатор. Завршавају се пробе Перспективног авијационог комплекса фронташке авијације. У овај вишенаменски ловац пете генерације у Оружаним снагама полажу велике наде.

Шта више, председник је поставио амбициозан задатак да постигне то да домаће летелице по својим карактеристика превазиђу стране аналоге.

 

Извор: Глас Русије

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Da tacnoje tovarisu Putin

Напиши коментар