Наоружање

Челична киша за америчке „Џевелине“

Руски основни тенк Т-90СМ и перспективни Армата, који ће маја 2015. бити представљен на Паради Победе, биће опремљени специјалним нишанима и муницијом, саопштава лист „Весник Мордовије“.

T-90SM

На ратиштима тенкови имају многе противнике. За оклопну технику најопаснији су војници са бацачима граната, хеликоптери који баражирају и противтенковска артиљерија попут противтенковског ракетног комплекса (ПТРК). Да би се појачала заштита тенка од ових опасности, у борбени комплет Т-90СМ уводи се нови парчадно-фугасни хитац ЗВОФ77В са парчадно-фугасном гранатом ЗОФ54, као и ЗВШ7 са гранатом која има готове убојне елементе ЗШ7 „Ворон“ („Гавран“). Гранате су комплетиране електронским даљинско-контактним упаљачима ЕДКВ израђеним у Научно-истраживачком институту НИИ „Поиск“, ЗВМ17 (за шрапнелска и парчадна зрна која дејствују у снопу) и ЗВМ18 (за парчадно-фугасне гранате).

Ради обезбеђивања гађања овом муницијом, тенк ће бити опремљен ракетним системом „Ајнет“ за дистанционо разарање. Ови борбени системи ће постати права „челична киша“ за непријатељске противтенковске комплексе.

„Ајнет“ има ласерски даљиномер, а оператер помоћу њега мери удаљеност до циља. Ове информације се шаљу у програмирани електронски упаљач, а испаљени пројектил не експлодира у контакту са циљем, већ на извесном растојању од њега. Овакав метод паљбе повећава њену густину: карактеристике радијуса парчадног разарања и густине ватре по удаљености постају троструко бољи, што са своје стране двоструко смањује просечни расход пројектила по циљу. Са овим системом компатибилне су све 125-милиметарске ОФС (парчадно-фугасне гранате) које постоје у наоружању, под условом да се постојећи упаљач замени електронским ЕДКВ.

„Ајнет“ ће подједнако бити ефикасан како против ваздухопловне технике, тако и против лаких оклопних возила и живе силе која се налази на отвореном терену и и рововима, на удаљености 4 и више километара.

Према тврдњама „Весника Мордовије“, у директном оружаном сукобу руских тенкова опремљених новом муницијом са америчким ПТРК „Џевелином“ (чију испоруку у Украјину разматра Влада САД), „Ајнет“ неће оставити никакву шансу за преживљавање „Џевелинима“.

t-90_grafikon

 

Руска реч

Напиши коментар