Србија

Цане: Душан Михајловић ми тражио 20 милиона евра, паре захтевао и Борис Тадић!

Контроверзни бизнисмен Станко Суботић Цане негирао је данас пред Специјалним судом у Београду оптужбе да је организовао криминалну групу која је кријумчарила цигарете деведесетих, тврдећи да је поступак против њега монтиран како би му политичари изнуђивали новац.

„У целости побијам све наводе оптужнице. Нисам имао никакву потребу да оснивам фантомске фирме и није било никаквог основа да ми се приписује ово што пише у оптужници“, рекао је Суботић излажући први пут пред судом своју одбрану након седам година од покретања кривичног поступка против њега 2006. године. 

Суботић, који месечно зарађује 60.000 швајцарских франака, тврди да су кампања и оптужбе против њега почеле у медијима двехиљадитих, да би се власт дочепала његових пара и имовине. 

„Тадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић је 2002. покренуо истрагу о кријумчарењу цигарета, а истовремено је долазио код мене да ме уцењује и тражи велике паре да се истрага не поведе против мене“, истакао је Суботић. 

Суботић је тврдио да је Михајловић „облетао“ око њега и додао да су сви детаљи тих сусрета описани у кривичној пријави коју је раније поднео против бившег министра.

„Михајловића нисте могли да разумете шта прича осим када тражи паре. У зависности како је био расположен тражио је 200.000, 500.000 па до 20 милиона евра“, испричао је Суботић.

Према његовим речима, Михајловић му је рекао да, иако су земљаци, он не може да му сам реши тај проблем, али да ће, ако да новац, моћи да покуша да преусмери истрагу и да лобира да стекне позитивну репутацију у Србији.

Он је навео да су до 2006. и други разни политичари долазили код њега и причали како ће решити истрагу али уз концесије – паре или другу компензацију. 

„Ја сам све то правосуђу Србије покушавао да пошаљем преко медија свих ових година али то није уродило плодом…“ – навео је Суботић. 

Наводећи да је у Србији 2006. године имао инвестиције вредне више десетина милиона евра, он је нагласио да је преко свог Фонда за развој демократије дао преко милион евра за финансирање Демократске странке. 

Међутим, како је рекао, две недеље пошто је дао последњи новац покренут је поступак против њега. 

Суботић је испричао да су у више наврата на њега вршили притисак Борис Тадић и његови најближи сарадници који су, како је тврдио, долазили код њега. 

У том контексту споменуо је Микија Ракића и Вука Јеремића. 

Суботић је такође детаљно указао суду да је његова компанија „Миа уб“ имала званична права да се бави продајом цигарета, тврдећи да је пословао искључиво у складу са законом. 

„Остваривао сам велике профите, а обавезе према држави су биле веома мале – око један одсто и ја сам имао срећу да се тим послом бавим. Међутим и тај један посто је био обесмишљен због велике инфлације деведесетих“, навео је он указујући да из тог разлога није имао имао никаву потребу да оснива фантомске фирме или ради нешто противзаконито. 

Подсетио је суд да је седамдесестих година прошлог века отишао у Француску и радио са конфекцијом… Деведесетих је почео да оснива фирме у Србији, а с цигаретама је, како каже, почео да се бави случајно пошто му је једна македонска фирма дуговала паре. 

„Када сам схватио да је то добар и уносан посао обратио сам се и другим прозивођачима цигарета у иностранству. Остваривао сам промете који су се мерили милијардама долара“, навео је Суботић и додао да је уредно плаћао порезе и Србији и Швајцарској у којој је то време почео да живи и ради. 

Рекао је да месечно зарађује 60.000 швајцарских франака, а има више компанија које се баве различитим пословима. 

Суботић је додао да има низ непокретности у Србији које су му међутим одлуком суда све привремено одузете, као и у иностранству.

Он је казао да не познаје некадашњег директора Савезне управе царина Михаља Кертеса, који је један од још 13 оптужених у том процесу. 

У паузи суђења, која ће бити настављено саслушањем сведока, Суботић је рекао новинарима да неће давати изјаве, као и да је срећан што је дошао у Београд и добио прилику да се лично брани.

Суботићу се до сада судило у одсуству јер је до јула ове године био недоступан правосудним органима Србије када му је одлуком суда укинута потерница а притвор замењен јемством. 

Седам година је био у бекству, од покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. Он је 19. јула положио јемство од 538.000 евра, односно уписао је хипотеку на кућу у корист суда. 

Суботић је и поред вишегодишње потернице на снази слободно живео и радио у Швајцарској, а 2008. Москва је одбила да га изручи Србији, јер руски закон није признавао кривично дело да које се Суботић теретио пре преквалификације дела, односно измене оптужнице.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Dasu lepog Caneta svi drali zivi je tacno i to jepoznato odvano pa prema tome i kolicine novca o kojima je rec.Ima toga dosta stvari jos pogotvo DOS i sve ostalo sto je bilo u proslosti.Pa do njegovog bekstva u Moskvi.Racuni postoje pa ce lepi Cane i te kako to da iskoristi sa svojim advokatima.Mada se vrsi prtisak iostale igre jos.Videcemo stace dalje da sepodesva i kakoce biti sudcki tokovi.

Напиши коментар