Наоружање

Атомска флота Русије: паритет и стабилност

Иљја Харламов

Руска војна флота је добила појачање. 10. јануара је ступила у строј најновија атомска подморница (АП) „Јуриј Долгоруки“. Пројекат који је дуго времена био замрзнут успешно је прошао државно тестирање. Нова подморница ће појачати заштиту граница Русије и постаће једна од полазних тачака за реализацију програма модернизације Оружаних снага.

Подводна ракетна крстарица „Јуриј Долгоруки“ је саграђена по пројекту 955 „Бореј“. Рад на њој је започет још 1996. године у предузећу „Севмаш“ (Производна заједница „Северно предузеће за машиноградњу“) у Северодвинску. Од тада је на атомској подморници стратешке намене извршено неколико реконструкција и она је крајем децембра 2012. године била предата у експлоатацију.

Приликом изградње подморница класе „Бореј“ – још увек се ради на три апарата („Александар Невски“, „Владимир Мономах“ и „Кнез Владимир“) – примењене су иновационе технологије руског ОПК. Између осталог, најновији радиоелектронски системи и једиствени сензори за смањење буке.

Основно наоружање АП је савремени ракетни комплекс „Булава“. Свака подморница из овог пројекта може да понесе 16 таквих међуконтинентаних балистичких ракета домета од преко 8 хиљада километара. Снабдевене су главним деловима за индивидуално навођење с могућношћу поделе. Увођење новог ракетног комплекса треба да обнови биланс снага у руској нуклеарној тријади – стратешкој авијацији, атомској флоти и ракетама копненог базирања. Нова подморница ће, сматра војни стручњак Игор Коротченко, ударну моћ морске компоненте подићи на нови ниво:

Атомске подморнице „Бореј“ су снабдевене новим техничким комплексима, који омогућавају праћење подводне ситуације, класификовање и евентуално нападање различитих врста подводних циљева. Приликом конструисања коришћени су најновији изуми домаће индустрије у области борбених информаицоних система за управљање и система контроле оружја. Специјално су направљени комплекси за одржавање делатности подводног носача ракета. Прелазак на нову генерацију подморница је за Русију веома важан, зато што наша стратешка подводна флота стари.

Увођење у наоружање нове подморнице по 955 пројекту је значајан догађај, слаже се директор Центра за стратешке конјунктуре Иван Коновалов:

Немамо новије подморнице, оне представљају будућност наше подводне флоте. Садашње подморнице су застареле. Треба их изводити из експлоатације, отписивати из наоружања. Пројекат ће се развијати и остале подморнице ће много брже доспевати у наоружање него што је то било у случају с „Јуријем Долгоруким“.

У наредним годинама ће бити произведено осам подморница по пројекту „Бореј“. Вредност сваке је око 700 милиона долара. Важност предаје нових подморница РМ је, како истичу стручњаци, условљена још и тиме што ће у периоду темељних реформи Оружаних снага служити као сталан фактор сигурности одбране земље.

Директор центра за анализу стратегија и технологија Руслан Пухов истиче да управо морска компонента нуклеарне тријаде (копнене ракете су рањивије) и постојање савремене поморске нуклеарне флоте у Русији у целини обезбеђују паритет и стабилност у свету.

 

Извор: Глас Русије

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Jeste stabilnost iparitet.

Напиши коментар