Србија

Атеисти Србије ставили Светог Саву на геј заставу!

Трибина „Растко Немањић – просветитељ? Од мита до стварности“ у организацији Атеиста Србије, изазвала бес и огорченост грађана Србије. У организацији тврде да никога не вређају и да само желе да разбију мит о Светом Сави као просветитељу.

Атеисти Србије најавили су своју трибину „Растко Немањић – просветитељ? Од мита до стварности“ плакатом на којем је Свети Сава на геј застави дугиних боја.

Многи читатељи и верници огорчени су, а на Фејсбуку се повела оштра расправа, уз многобројне међусобне претње.

Верници огорчени

„Семе вам се затрло! Нашло се друштво: педери, лезбијке и атеисти. Треба да вас је срамота што таквога просветитеља пљујете и правите од његове жртве и оставштине шалу“, гласио је један од карактеристичних коментара на предстојећу трибину.

И то није једини, људи су масовно реаговали на провокацију Атеиста Србије, па је неко од повређених верника написао:

„Како ви смете да се називате Србима уопште?! Ви сте сејачи зла и неморала. Најгори сте облик, провокатори, плаћеници! Ништа неће успети што угрожава свето православље и Српство“, писало је, између осталог, у коментарима.

Неки су чак отишли далеко с претњама, па су писали да се „спремају батине“. Поред ових, било је и оних који су подједнако срчано бранили атеисте, а Светог Саву на геј застави доживели као „слободу уметничког изражавања“.

Двери су осудиле став Атеиста Србије, сматрајући да је извитоперен и да је још једна у низу провокација.

„У консултацији с нашим правним тимом поднећемо кривичне пријаве против организатора те увређујуће трибине, као и оних ко им је дозволио да је одрже. Свим законским силама трудићемо се да забранимо вређање верника, а њих је 80 одсто у Србији“, рекли су за Курир из Двери.

Атеисти: Не вређемо никога, само желимо да разбијемо мит о Светом Сави као просветитељу

И поред оштре побуне верника, Атеисти Србије не намеравају да откажу своју трибину планирану за 7. фебруар, већ се и даље питају да ли је Свети Сава симбол љубави и толеранције или „сурови истребитељ верских и политичких противника“.

Марко Екмеџић, председник Атеиста Србије, каже за Курир да ће и поред претњи које су добили одржати планирану трибину.

„Регуларно ћемо одржати трибину јер верујемо у систем правне државе. Зато ћемо да проследимо полицији све страшне претње које смо добили од неистомишљеника. На трибини ће говорити стручњаци и врсни познаваоци историје. Нико не планира било кога да вређа, већ само да разбије мит о Светом Сави као просветитељу, јер он, иако је изузетна историјска личност, што не споримо, није био просветитељ“, објашњава Екмеџић.

На питање зашто је Свети Сава осликан на геј застави и да ли је то увредљиво за вернике, он одговара да је вређање ствар перцепције.

„Сам осећај увређености није солидан аргумент. Увреда је оно што неко перципира као увреду. Ова застава може да буде и симбол радости и лепоте, наравно и ЛГБТ, али нико од нас не шаље увређујућу поруку“, изричит је Екмеџић.

 

Извор: Курир

Коментари (6)

 1. Lazar каже:

  Samo palice i po glavi

 2. zoran каже:

  Ekmedžić priča o Rastku Nemanjiću… To kao kad bih ja pričao o Muhamedu. Ne znam brate ništa o Muhamedu pa o njemu ništa i ne pričam.

 3. gogo каже:

  to je najgora vrsta ljdskog izroda, nek oni stave na svoju zastavu svoje majke i oceve nabijene na kolac a srpsku svetinju da ne diraju, ja da sam iole imucan organizovao bih kakav pokret i sve njih ateiste , pedere i lezbace svaki dan mlatio ko goveda dok se sami ne ubiju, i nije im mjesto da hodaju po zemlji!!!!!

 4. pantelija каже:

  otrov koji sijete, mrznja koju nosite u sebi, grijeh koji ste ucinili …. nas DUHOVNU DJECU SVETOGA SAVE jaca u vjeri SVETOSAVSKOJ…oprosti im SVETI SAVO ne znaju sto cine

 5. kralj каже:

  sramota.Treba ih sve pobiti.!

 6. akka каже:

  SMRT ATEISTIMA!

Напиши коментар