Свет

Американци у паници: Кина гради много већа острва

Вашингтон је у паници због кинеских вештачких острва у Јужном кинеском мору. Најновији извештај Пентагона показује да је површина острва много већа него што је првобитно било предвиђено

кинеска острва

Вашингтон је у паници због кинеских вештачких острва у Јужном кинеском мору. Најновији извештај Пентагона показује да је површина острва много већа него што је првобитно било предвиђено.

Пекинг је 2013. године покренуо изградњу вештачких острва у Јужном кинеском мору, пре свега у архипелагу Спретли, што је Вашингтон више пута назвао провокацијом, наводећи да Кина крши међународно право.

„Оваквом инфраструктуром, Кина изгледа жели да појача присуство у Јужном кинеском мору“, наводи се у извештају Пентагона.

Пекинг сматра да има право да гради у оквиру своје територије, истичући да се Сједињене Државе одржавањем војних вежби на том подручју понашају агресивно, иако немају територијалне претензије у региону.

Међутим, последњи извештај Пентагона показао је да ће површина острва бити значајно већа од ранијих процена војске. Првобитно је површина износила 2.000 хектара, док према новим проценама Пентагона она сада износи 2.900 хектара.

„Кина једнострано мења статус кво у региону, чиме се компликују дипломатске иницијативе за смањење тензија“, наводи се у извештају.

Међутим, у извештају Пентагона се не критикују слични пројекти других земаља у региону, попут Тајвана, Филипина, Малезије и Вијетнама, који спроводе сличне напоре у поменутом архипелагу.

У извештају се, такође, не помиње чињеница да је Пекинг у више наврата изјавио ће се острва користити првенствено у хуманитарне сврхе.

„Кина је спремна да по завршетку изградње отвори своје објекте за друге земље“, рекао је портпарол кинеске Амбасаде у Вашингтону Џу Хајћуан, коментаришући извештај америчког Министарства одбране, додајући да се нада да ће САД све то посматрати „на један објективан и уравнотежен начин, поштујући напоре земаља у региону за одржавању мира и стабилности у Јужном кинеском мору“.

Оваква критика Вашингтона упућена Пекингу посебно збуњује када се узме у обзир чињеница да се у поседу САД налази неколико пацифичких острва. Америка је искористила свој Закон о острвима Гуано, присвојивши низ малих острва у западном Пацифику, далеко од обале континенталног дела САД.

кинеска острва 2

 

Спутник

Напиши коментар