Наоружање

Америчке војне стручњаке брину и познате и тајне могућности руског ловца Су-35

THE NATIONAL INTEREST: То је можда најбољи ловац који су СССР и Русија икад произвели

su-35

Руски ловац Су-35 представља озбиљну претњу сваком америчком ловцу, осим можда Ф-22 – оценио је војни експерт Дејв Мажумдар.

У чланку објављеном у часопису The National Interest, један амерички војни званичник који има искуство са ловцима пете генерације, оценио је:

„Су-35 је одличан и веома опасан борбени авион. То ћемо схватити поготово ако их Русија произведе у великом броју”.

Међутим, амерички авио-стручњаци различито процењују да ли Су-35 угрожава амерички ловац Ф-35.

Један од америчких поморских пилота уверен је да су „сензорско управљање” и невидљивост предности Ф-35.

Официр америчког ратног ваздухопловства, чије име није наведено, оценио је да Су-35 јесте претња Ф-35 јер тај амерички авиона нема убрзање које би могло да конкурише могућностима руског авиона, а и не може да достиже висине на које се лако „пење” Су-35.

Исти официр је своју процену сажео овако: „Способност Су-35 да лети високо и брзо велики је проблем за све, укључујући и Ф-35. Авион који достиже веће висине и веће брзине има предност и у лансирању ракета ваздух-ваздух већг домета. Управо то омогућава Су-35 да ракете лансира са надзвучним брзинама око 510 метара у секунди, а све то може да изводи на висинама од безмало 14 километара. Ф-35 може да делује на висинама око 9 километара и да ракете испушта брзином 297 метара у секунди”.

Још један функционер америчке војне авијације упозорава да Су-35 угрожава и модернизоване моделе старијих америчких ловаца. Он је уверен да проблем не решава чак ни опремање тих авиона модерним радарима.

Поготово што Су-35 располаже сензорима који му омогућавају да помоћу инфрацрвених зрака открива циљеве.

Америчке стручњаке, како открива текст у The National Interest посебно брине што су многе особине и могућности Су-35 за њих још увек тајна.

Већ поменути Мажумдар текст закључује речима: да је Су-35 можда најбољи ловац који су СССР и Русија икада произвели.

 

Извор: Факти

Коментари (2)

  1. Слободан човек каже:

    Србија да купи 6 комада.

    1. arkan каже:

      SU 35 je čudo od aviona

Напиши коментар