Србија

ТУГА: Преминула мала Тијана Огњановић!

Туга до неба… Тијана Огњановић преминула је 15. јула у болници у Хјустону. Сахрана ће бити у недељу у 11 сати, на Лешћу

Мала Тијана Огњановић преминула је 15. јула, рано ујутру, у болници у Хјустону.

Сахрана ће бити у недељу у 11 сати, на Лешћу.

Тијани се недавно стање погоршало и брзо је оперисана. Операција је трајала 10 сати, добила је вештачку пумпу за срце и чинило се да ће све бити у реду. Међутим, неколико сати након тога стање се одједанпут променило.

Отказали су јој сви органи у умрла је од излива крви у мозак.

Подсетимо, Тијана је почетком априла 2013. у пратњи својих родитеља Небојше и Јелене Огњановић отпутовала специјализованим медицинским летом авио комапније Оранж Авијејшн у Хјустон у Сједињеним Америчким Државама где је примљена на Тексашку Дечју болницу и започела низ испитивања и припрема за трансплантацију срца као једини начин да се спаси њен млади живот.

Принцеза Катарина и њена Хуманитарна Фондација су успели да спусте цену трансплантације на 700.000 долара и да обезбеде смештај за Тијанине родитеље док бораве у Хјустону. Борба да Тијана добије ново срце је пробудила и покренула јавност и медије и анимирала велики број друштвено одговорних компанија, институција и појединаца који су помогли и уз велике напоре успели да прикупе потребна средства за одлазак у Хјустон.

После низа испитивања и стабилизације Тијаниног здравственог стања на Велики петак, 10. маја 2013. Тијана је и званично стављена на листу чекања за ново срце. Опоравак је текао јако добро, Тијана је отпуштена из болнице и била је са родитељима у Роналд Мек Доналд кући и ишла три пута недељно на контроле у болницу.

Пре две недеље, почетком јула појавиле су се нове компликације и Тијани је почело да се погоршава стање. Да би јој спасли живот, лекари су одлучили да ураде операцију и да је ставе на механичку пумпу која је покретала срце. Операција коју су радили врхунски светски кардиолози трајала је више од девет сати. Тијана је успела да се избори са овим проблемом и након завршене операције почела је да се опоравља. Лекари су родитељима рекли да ће организму бити потребно бар два месеца да се опорави да би трансплантација  уопште била могућа. По први пут за шест година Тијанино срце је радило капацитетом од преко 70 одсто.

На жалост у ноћи између недеље и понедељка дошло је до наглог отказивања бубрега, затим јетре и на крају до масивног крварења на мозгу. Тијанин организам није успео да се избори и њен живот се угасио у раним јутарњим часовима.

У овом изузетно тешком тренутку за породицу Огњановић, родитељи мале Тијане се још једном захваљују свима онима који су им пружили подршку у борби за живот њиховог детета и апелују на јавност да има разумевања за њихов велики губитак и бол са којим желе да се суоче у кругу породице.

Напиши коментар