Свет

Русија уводи санкције Црној Гори?

Упркос вишевековном пријатељству са руским народом руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве

vladimir-putin

Поводом одлуке Црне Горе да се придружи санкцијама против Русије, руски медији пишу да Москва разматра одговор имајући у виду да значајан део БДП Црне Горе чине руске инвестиције и потрошња руских туриста који чине трећину свих иностраних гостију.

Тај одговор би, како се наводи, могао да укључи укидање безвизног режима и трговинских олакшица.

Упркос вишевековном пријатељству са руским народом и већинском противљењу грађана Црне Горе ступању у НАТО, руководство у Подгорици придружило се санкцијама САД и ЕУ против Москве, истакавши високо кандидатуру за чланство у Северноатлантској војној алијанси, навео је московски владин дневни лист „Росискаја газета“.

Према писању овог листа, Руси су тајно истиснути из свих сфера живота у Црној Гори, иако су у последњих неколико година руски грађани уложили у њу око две милијарде евра и тако јој помогли да постане пожељна за инвеститоре.

„Ђукановићева влада марљиво „чисти“ земљу од руског утицаја. Када је руском менаџменту у Никшићу запрећено физичким насиљем, полиција одбила да одговори на претње“ – тврди московски лист.

У тексту је наведено да је компанија која је уложила више десетина милиона евра у модернизацију железаре у Никшићу била принуђена да хитно напусти Црну Гору, док је влада продала предузеће енглеском купцу. Прошлог лета власти су конфисковале и потом огласиле продају Комбината алуминијума у Подгорици чији је власник био Олег Дерипаска, истакнуто је у тексту.

„Црногорски политичари имају кратко памћење“, изјавио је руски амбасадор у Подгорици Андреј Нестеренко, наводећи да су 2005. године црногорски званичници буквално молили Русе да подрже инвестиције у Црној Гори, говорећи да су Руси браћа, а да их сада избацују.

У тексту се тврди да полиција не истражује све чешће случајеве пљачкања руских кућа, док су Руси масовно постали жртве у преварама у послу са некретнинама.

Евентуално укидање безвизног режима Русије са Црном Гором могло би значајно да утиче на обим туризма, а промена услова увоза вина из Црне Горе у Русију такође би имала значајне последице по црногорску привреду, будући да 90 одсто извоза иде у Русију.

Према речима спољнополитичког експерта Максима Кисељева и аутора извештаја „Монтенегро, цена европских интеграција“ већина становништва Црне Горе оријентисана је „проруски“, а политика премијера Мила Ђукановића изазива све веће незадовољство народа.

Он је закључио да „Русија мора да брани своје интересе и имовину својих грађана на Балкану“.

Подсетимо, званична Подгорица је још у марту изразила забринутост због најаве промене статуса Крима и позвала на „уздржавање једностаних потеза који могу да допринесу подизању тензија“.

„Имајући у виду намеру одржавања референдума о независности Крима и реакције целокупне међународне заједнице, укључујући Европску унију ЕУ, Уједињење нације УН и Г7, Црна Гора истиче забринутост због најаве промене статуса Крима и позива на уздржавање од једностраних потеза који само могу допринети даљој ескалацији кризе и подизању тензија, што може додатно да погорша економске прилике и успори опоравак економије“, нагласили суи з МВПЕИ.

Коментари (2)

  1. Zoran каже:

    Тактика већине Црногораца : Како ветар дува. Овде у Србији су добри а тамо, у Црној Гори нас не је…у два посто. Свака част и извињење оним који су остали коректни и нормални.

  2. slavko каже:

    putine ne uvedi sankcije crnoj gori crna gora tvoja uzmi sve sto ti pripada

Напиши коментар