Србија

Отворено писмо Епархије милешевске поводом злоупотребе лика Белог анђела

Поводом скрнављења лика Белог анђела, најпознатије европске фреске која се налази у манастиру Милешева, од стране организатора параде настраних, отвореним писмом огласили су се Управа манастира Милешева и Црквени суд Епархије Милешевске. Ово писмо као ексклузивну вест преносимо у целости.

„Поштована Господо,

Дубоко смо повређени, неморалним понашањем, безобразлуком, нељудским и нехришћанским гестом организатора тзв. „Геј недеље поноса“, скрнављењем Српске Православне Цркве, њених светиња – лика Белог Анђела.

Нажалост, ово није први пут да се СПЦ, њене светиње, као и верски службеници прикивају на зид срама „од великих моралиста“, невладиних организација, и свих оних који мешетаре по земљи Србији. Није први пут да се у Србији пљује по православљу, светосављу, које је извор воде живе који нас је описменио, осветио, просветио и у културну баштину светских народа увео. Не треба да се чудимо шта нас је све снашло и шта нас сналази, јер је један стари владика свом проти рекао: „Ко је на ову камилавку лајао, грдно се кајао“. Поменути организатори и сви њима слични на све могуће начине пљују по свим светињама и ударају по свим шавовима православља.

Пред фреском Белог Анђела много је молитава и песама изговорено и суза проливено, али ето, Бели Анђео дочека да од својих буде оскрнављен. Много је лепих речи о Белом Анђелу написано у Књизи утисака у манастиру Милешеви, како од страних, тако и од домаћих поштовалаца, али како у Светом Писму пише: „Својима дође, своји га не примише“ (ср. Јн. 1,11).

Верујући народ СПЦ, Епархије милешевске, и Управа манастира Милешеве, згранути су овим недопустивим и скандалозним чином скрнављења светиња СПЦ и манастира Милешеве, и стога упућујемо апел свим одговорним институцијама, како у Цркви, тако и у држави, да се заштите светиње СПЦ. Да ли они који скрнаве и обезвређују значај Белог Анђела, знају да је Европа 1962. године поздравила сателитским снимком Америку управо ликом Белог Анђела. На хиљаде Француза, Енглеза, Руса, Италијана, Шпанаца, Јапанаца, Кинеза, студената из Африке, као и других делова света долазе да се диве и поклоне том ремек делу.

Уместо да се боре да фреска Белог Анђела буде уврштена у светску баштину и заштићена УНЕСКОМ, они је стављају где не треба и тиме је скрнаве.

Они који говоре и „на сва звона брује“ како су њихова права угрожена, овим гестом управо вређају и угрожавају верска права и осећања оних који своје светиње поштују, хвала Богу, да нису оскрнавили Мухамеда, не би овако олако прошли као што код нас пролазе.

Са надом да ћете све учинити и заштити СПЦ, њене светиње, културну баштину, као и њене службенике, и да ће престати са овом невиђеном хајком у Србији на све што је српско, а уз сво поштовање других религија, конфесија и верских заједница, унапред смо захвални и благодарни. 

ЦРКВЕНИ СУД ЕПАРХИЈЕ МИЛЕШЕВСКЕ И УПРАВА МАНАСТИРА МИЛЕШЕВЕ

ДОСТАВЉЕНО:

 • СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ СИНОДУ СПЦ- БЕОГРАД
 • ЕПИСКОПУ БАЧКОМ Г-ДИНУ ДР ИРИНЕЈУ (БУЛОВИЋУ)-НОВИ САД
 • ПРЕДСЕДНИКУ Р. СРБИЈЕ Г-ДИНУ ТОМИСЛАВУ НИКОЛИЋУ-БЕОГРАД
 • ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ Г-ДИНУ ИВИЦИ ДАЧИЋУ-БЕОГРАД
 • ПРВОМ ПОТПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ Г-ДИНУ АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ-БЕОГРАД
 • МИНИСТРУ ВЕРА, КАНЦЕЛАРИЈИ ЗА САРАДЊУ СА ЦРКВАМА И ВЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА Г-ДИНУ МИЛЕТИ РАДОЈЕВИЋУ-БЕОГРАД
 • МИНИСТРУ КУЛТУРЕ Г-ДИНУ ИВАНУ ТАСОВЦУ- БЕОГРАД
 • МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ Г-ДИНУ ТОМИСЛАВУ ЈОВАНОВИЋУ- БЕОГРАД
 • ДИРЕКТОРУ ПОЛИЦИЈЕ Р. СРБИЈЕ Г-ДИНУ МИЛОРАДУ ВЕЉОВИЋУ- БЕОГРАД
 • СРЕДСТВИМА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА- БЕОГРАД“

Коментари (1)

 1. Aleksandar каже:

  To jepoznato na koji je nacin ova freska koja je 1960/61 u povezanjuprenosa USA i EU u vezi telviziskoglinka koriscenja i posle 1999godine na oavionima funkcionerima sa zapada.Kada su avioni njihovi sletali na ove prostore.

Напиши коментар