Војни полигон

Нови кинески авион: Довести непријатеља до нервног слома

Кина је направила властити авион за емитовање пропагандних програма и блокирање непријатељске пропаганде, према најновијим светским искуствима савременог ратовања.

Кинески државни медији су јавили да је Народна ослободилачка војска Кине преуредила један од својих авиона, стари транспортни Y-8 у основи кинеску верзију америчког Херкулеса C-130, који сада носи опрему за емитовање и може да покрије и нађача радио и ТВ канале неке земље.

То је још један знак да кинеска војска постепено смањује огромну предност на небу од стране америчких ваздушних снага, констатује лист „Форин полиси“.

Нови авион назван Гаосин 7, „довешће непријатеља до нервног слома“ док буде летео небом, објавио је кинески таблоид Глобал Тајмс.

Да би импресионирао читаоце лист наводи да ће авион „ограничити непријатељско ширење пропаганде, утицати на морал војске непријатеља, посејати семе гласина и конфузије“.

Дневник на енглеском језику каже да ће својим програмима из ваздуха авион довести све у непријатељским јединицама, од војника до официра, у стање нервног слома и омогућити „постизање победе без да и један војник испали метак!“

У поређењу с тим, наводи лист, досадашње бацање непријатељских летака и пропаганде биће мачији кашаљ.

Текст Глобал Тајмса о овом новом „оружју за масовно убеђивање“ изазвао је бројне саркастичне коментаре од стране кинеских корисника интернета због свог хвалисавог тона.

Али лист констатује да Сједињене Државе имају дугу историју вођења те врсте психолошког рата и да су оне мало софистицираније него што на први поглед изгледа.

Кинески авион је преуређен по узору на летилицу америчке Ваздухопловне команде за специјалне операције EC-130J названом Командо соло. Тај авион носи велику количину опреме за емитовање на VHF, UHF, AM, FM таласима, којом може да нађача програме које гледа или слуша публика и замени их порукама које желе да пошаљу америчке власти. Ујка Сем буквално може да преузме вашу телевизију.

САД су користиле Коммандо соло-а и његовог предходника EC-121 Coronet solo-a, деценијама за емитовање порука пропасти непријатељима и љубави њеним савезницима. Они су летели изнад Вијетнама 1970-тих, Персијског залива раних 1990-тих у операцијама Пустињски штит и Пустињска олуја, током којих су поручивали ирачким војницима да се предају.

Пропагандни авиони су поново били активни 2011. у операцијама изнад Либије када су слали директне поруке либијској морнарици:
– Уколико будете циљали на НАТО бродове, бићете уништени.

Међутим, ови авиони нису коришћени само за застрашивање непријатеља, у Авганистану они су емитовали поп музику које млађе генерације нису могле да чују у време власти радикалних исламских талибана.

Мало се, међутим, зна колико је и да ли је уопште ова врста пропагандног рата била ефикасна и колико је помогла трупама на терену. Форин полиси каже да они заправо ни не знају шта Кина намерава да ради с тим авионом. Међутим, на основу америчких искусатава они ће свакако проћи дуг пут пре него што њихова пропагандна машинерија буде омогучхила победу војсци без борбе, закључује часопис.

Напиши коментар