Регион

Научно доказано: Хрвати причају на српском!

Филолошка полемика између српске и хрватске стране излишна јер је још у 19. веку колонијална Аустроугарска хрватски језик избацила из службене и књижевне употребе

Закај ћутиш? Становници Вуковара који се из петних жила труде да забране службену употребу српског језика и писма у том граду сигурно нису чули да је још у 19. веку колонијална Аустроугарска хрватски језик избацила из књижевне и службене употребе!

Милорад Буха, председник Управног одбора Матице српске у Дубровнику, тврди да је филолошка наука показала да Хрвати говоре српским језиком.

– Треба полазити од три непобитне научне чињенице у филолошкој науци, а то су да је српски језик службени и књижевни језик у Хрватској, затим да је колонијална Аустроугарска избацила хрватски језик из службене и књижевне употребе у 19. столећу, проглашавајући га ненаучно кајкавским дијалектом, и да српски језик има два дијалекта – штокавски и чакавски. О томе је Руска академија наука и уметности у Санкт Петербургу објавила научни рад академика Александра Белића 1905. године, у којем је нагласио да је полемика с хрватском страном без ова три научна полазишта излишна и ненаучна.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Градишћански Хрвати су чакавци… Српство се брани и читањем, препоручујем – Павле Ивић “Српски народ и његов језик”!

Напиши коментар