Република Српска

Насер Орић Србе живе спаљивао!

Насер држао митраљез и с коња викао: „Ватај четнике живе“, причају сведоци

Сећање на крвави Петровдан… Дан после комеморације у Поточарима, Срби у селима око Братунца сећали су се јуче својих љутих рана – крвавог Петровдана 1992, кад су снаге Насера Орића у околним селима побиле 69 мештана.

Страшне приче о јулу пре 21 годину и јуче су се шапутале на гробљу у Залазју, где су сахрањене неке од жртава. Једино није имао ко да их чује…
– Као да нас наше ране не боле, као да смо се овде сами убијали, сами клали – причали су јуче у Залазју.

Језиве сцене

Вељко Васић из Сребренице дошао је јуче у Залазје после много година. Он је живи сведок крвавог пира јединица Насера Орића у Залазју, језивих сцена од којих се диже коса на глави…

– Тог Петровдана предвече опколише нас у центру села. У кућу у којој смо били убацили су бомбу, а ја сам рањен успео да искочим и пређем у суседну кућу. Тамо смо нас шесторица запалили спрат испод и шћућурили се на тавану. Слушали смо одозго крике, јауке, вриску деветорице рањених другова које су Орићеви похватали… Набацали су гуме на њих и запалили их… Неки од њих живи су горели… Као да сад чујем њихову вриску – причао је јуче Васић.

Крвави Петровдан

И Стојанка Станојевић (72) из Залазја сведок је крвавог Петровдана у селу.
– Тог дана убише ми сина Божа… Гледала сам Насера на белом коњу, укрстио реденике, преко руке митраљез, виче: „Ватај четнике живе“… – присећала се јуче.

Коментари (1)

  1. Гуслар каже:

    То, то, а ова наша СТОКА му цитира дјелове из књига и одушевљава се..

Напиши коментар