Србија

Изјава Флоренс Артман директна претња по живот генерала Ратка Младића

Породица генерала Ратка Младића озбиљно је забринута због изјаве бивше портпаролке Хашког тужилаштва Флоранс Артман о његовом здравственом стању и то доживљава као озбиљну претњу по његов живот.

Флоранс Артман изнела је тврдњу да се Слободан Милошевић сам тровао леком, који му је неко достављао у хашку затворску ћелију, да би погоршао своје стање и навела да је у сличној ситуацији и генерал Ратко Младић.

Ова тврдња изазвала је забринутост Младићеве породице, због које ће се, кажу, обратити званичницима Републике Српске и Србије. Генералов син Дарко Младић изјаву Артманове види као претњу и поручује да само Хашки трибунал има контролу над здравственим стањем и лековима које користи генерал Младић, и да је то искључиво њихова одговорност.

Артманова каже да се Милошевић сам тровао узимајући лек који се користи у лечењу лепре, а који је поништио деловање лека за висок крвни притисак од којег је патио. Циљ му је, каже, био да погорша здравствено стање, јер је желио да буде пуштен да се брани са слободе, а онда побегне у Русију. Његова стратегија је, истиче, била да избегне осуђујућу пресуду да не би у историји остао упамћен као кривац за геноцид.

“Завршава се суђење и сада се и он настоји извући пре изрицања пресуде. Ко каже да ће Младић преживети? Ко каже да након онога с Милошевићем неће успети у томе да га пусте на лечење у Русију?”, рекла је Артман.

Породица генерала Младића забринута је због изјаве Артманове, коју доживљава као директну претњу преко средстава информисања.

“Забринути смо из разлога што нам се чини, будући да је генералова одбрана при крају и да је сад јасно да је одбрана успела да га одбрани успешно, да сруши све кључне оптужбе тужилаштва – да они можда на овај начин виде неки излаз за себе из ове ситуације”, рекао је Дарко Младић.

Помињање случаја Милошевић био је само начин да се упакује претња, каже Дарко Младић.

“Мислим да је то само форма преко које су у ствари покушали да нападну или можда најаве неке догађаје везано за мог оца. Због тога смо ми веома забринути и разговараћемо са званичницима и у Србији и у Републици Српској како да се један такав сценарио избегне”.

Изјаву Артманове Младићев адвокат Миодраг Стојановић назвао је врло малициозним коментаром и произвољним тумачењем њеног односа према генералу Ратку Младићу.

“То је један вид притиска на Хашки суд у циљу да се убрза поступак – окончајте поступак што пре, осудите генерала Младића што пре, не дозволите да природа и биологија уради своје и да генерал Младић умре – а то је нешто што би било врхунац цинизма и врхунац малициозности у коментару госпође Артман”.

Породица поручује да је генерал Младић у рукама Хашког трибунала и да само они имају контролу над лековима које он пије.

“У том смислу ја јавно хоћу да кажем да је његово здравље 100 одсто у њиховим рукама и све последице његовог здравља су такође у њиховим рукама”, каже Дарко Младић и додаје да с обзиром на то да је фаза изношења доказа и сведока у судском процесу при крају, генерал Младић је у прилици да се више одмара, али је његово здравствено стање у суштини непромењено.

 

РТРС

Коментари (1)

  1. Б каже:

    Сада смо добили потврду онога што смо сви знали Слоба је убијен у Хагу.Пошто је оборио све доказе тужилаштва није им преостало ништа друго него да га убију.

Напиши коментар