Србија

Френки Симатовић на слободи до пресуде!

У складу са одлуком већа, Симатовић ће бити привремено ослобођен почев од “првог погодног дана после 14. фебруара”

Хашки трибунал саопштио је данас да је Претресно веће одобрило захтев Франка Симатовића да буде на привременој слободи у Србији до доношења пресуде, која се очекује на пролеће. У складу са одлуком већа, Симатовић ће бити привремено ослобођен почев од “првог погодног дана после 14. фебруара”, до датума који ће веће касније одредити.

Симатовић је у Трибуналу оптужен, заједно са Јовицом Станишићем, да су као некадашњи високи функционери Службе државне безбедности (СДБ) Србије учествовали у удруженом “злочиначком подухвату прогона несрпског становништва” са подручја Хрватске и БиХ. Злочине су, према оптужници, починиле полицијске и паравојне трупе под њиховом контролом, међу којима “Црвене беретке”, Српска добровољачка гарда (СДГ) и “Шкорпиони”.

У завршној речи, крајем јануара, тужилаштво је предложило казне доживотног затвора за обојицу оптужених, док је одбрана тражила ослобађајуће пресуде. Обојица оптужених били су на привременој слободи од јула прошле године до 24. јануара ове, када су се вратили у Хаг како би присуствовали изношењу завршних речи

Тужилаштво се противило пуштању Симатовића на привремену слободу, указујући да у овој фази поступка постоји “повећан ризик” да ће он побећи. Претресно веће је у одлуци нагласило да је Симатовић и у ранијим приликама када је привремено ослобађан, поштовао све услове из налога суда.

Захтев је пропраћен гаранцијама Републике Србије и веће је уверено да ће се оптужени вратити у Притворску јединицу и да неће представљати опасност за жртве, сведоке или друге особе, наводи се у одлуци.
Доношење пресуде у предмету против Станишића и Симатовића очекује се на пролеће.

 

Извор: Курир

Напиши коментар