Занимљивости

Експеримент „Пет мајмуна“

Друштвена контрола и технологија владања масама, како на локалном тако и на и глобалном нивоу, одавно је постала озбиљна вештина.

5-majmuna

Постоје бројне методе манипулације људима које се примењују деценијама тј. генерацијама, при чему се у свакој следећој генерацији постижу све бољи резултати. Таквим методама масама се уграђује „стечени рефлекс“, односно намећу се некоректна правила која масе, у почетку, прихватају са негодовањем (прве генерације) али их временом (наредне генерације) почињу поштовати без икаквог расуђивања о њима, као нешто што се само по себи подразумева.

Тако су данашње генерације прихватиле да њима управља и манипулише „глобална елита“ која не чини ни цео 1% светске популације. Што је најгоре, већина од 99% манипулисаних и не зна да служе манипулаторима, нити примећују правила (писана и неписана) којима је њихова слобода угрожена. Како је то успело глобалним владарима? Биће вам јасније када прочитате ток експеримента „Пет мајмуна“.

„У кавез ставите пет мајмуна. Унутар кавеза поставите мердевине и на врху мердевина банану. Ускоро ће неки од мајмуна доћи до мердевина и почети да се пење према банани. Чим додирне мердевине, попрскајте све друге мајмуне хладном водом. Након неког времена, покушаће неки други мајмун, уз исти резултат – сви други мајмуни биће попрскани хладном водом.

Ускоро, када неки мајмун буде покушао да се попне на мердевине, други мајмуни покушаће да га спрече. Сада избаците хладну воду. Извадите једног мајмуна из кавеза и замените га новим. Нови мајмун ће видети банану и покушаће да се попне на мердевине. На његово изненађење и ужас, напашће га сви други мајмуни. Након још којег покушаја и напада, знаће да ће га други мајмуни напасти ако покуша да се попне на мердевине. Након тога, уклоните још једног од изворних пет мајмуна и замените га новим.

Придошлица ће кренути према мердевинама и биће нападнут. Претходни придошлица ентузијастично ће учествовати у кажњавању! Исто тако, замените трећег изворног мајмуна новим, затим четвртог, и на крају петог. Сваки пут када најновији мајмун крене према мердевинама, биће нападнут.

Већина мајмуна који га туку нема појма зашто им није било допуштено да се попну на мердевине, или зашто учествују у ударању најновијег мајмуна. Након што замените све изворне мајмуне, ниједан од преосталих мајмуна никада није био попрскан хладном водом. Упркос томе, ниједан мајмун никада се више неће приближити мердевинама како би покушао да узме банану. Зашто неће? Зато што је, колико они знају, одувек био такав обичај!“

Напиши коментар