Књиге

Без изговора: Зашто треба да читате сваки дан?

Не морате јавно, али бар признајте себи колико читате.

Под ’читањем’ се овде не мисли на ФБ поруке, упутства за употребу техничке опреме или састава на кутији кекса. Мисли се на књиге или чланке ’теже’ садржине. За све који су ’инстант’ читачи, ово је важно обавештење – читање захтевнијих штива много вам тога доброг доноси и без читања много тога пропуштате.

Прво, вежбате мозак, тренирате га да редовно мисли и премишља, доноси закључке и прима нове садржаје које ће уградити у већ постојеће. Активност мозга можете упоредити са активношћу било ког мишића – ако не вежбате и не користите га, очекује га атрофија. Најтачније би рекли биолози: функција ствара орган. Ако вам ваш орган којим мислите треба, морате да читате. Ако мислите да вам не треба, онда ништа.

Читање уманује стрес. Ништа вас тако добро не може одвући од реалности као добар роман, са причом која држи пажњу. Читање је можда најбољи начин да заборавите пословне обавезе, густ распоред за наредне дане, бриге које су неминовне. Читање је делотворна антистрес терапија. Пробајте и уверићете се и сами. Ко ’гута’ странице романа зна и за губитак осећаја за време и место.

Знање које упијате читањем нико вам не може одузети и то је можда једино неотуђиво. Било да волите филозофску литературу, психолошку, поезију, било романе са срећним крајем, у сваком делу можете пронаћи неки модел који ће вам данас-сутра помоћи да се изборите за свој бољи живот. Знање је најбоља животна опрема коју можете имати.

Што више читате, више је и речи којима располажете. Што више речи користите, имате више самопоуздања, лакше и једноставније можете да кажете шта мислите и осећате, људи вас више цене, слушају и примећују. О напретку у пословном свету сувишно је говорити – добар речник далеко ће вас одвести.

Што више читате, боље памтите. Да бисте, рецимо, прочитали један роман, морате да запамтите имена ликова, њихове особине, животне ситуације, места дешавања. Много пута се сусрећете са појавама и предметима за које раније нисте чули. Толико је тога што треба запамтити да би се дошло до краја само једне књиге. А, замислите колико тога запамтите ако седмично прочитате бар једну, па пута 52 за годину дана. Оваквим тренингом ваш мозак је увежбан да памти, па ће далеко лакше памтити и списак намирница за куповину, а камоли нешто захтевније.

Читање вас учи да анализирате, критикујете, упоређујете, износите своје мишљење. Није све у меморисању ликова и догађаја. Док читате сигурно размишљате о вредности тога што читате, упоређујете са сличним, можда записујете са стране делове вредне пажње. Па, још када са неким размењујете утиске о прочитаној књизи, тек тада схватите да вас читање учи да анализирате. Шта има боље за вијуге?

Пажња и концентрација се најбоље вежбају читањем. Знате и сами да што више читате, више вам се чита и све вам је мање времена и енергије потребно за штиво. Данас су концентрација и пажња у прилично лошем стању – све се ради у исто време (одговарање на е-маил, ћаскање са другима, провера телефона…). А, док читате? Ви сте у књизи и ни на једном другом месту. То се зове пажња и концентрација. Пробајте да пре посла читате књигу 15-20 минута. Видећете колико ћете у канцеларији имати бољи фокус.

Што више читате, боље ћете писати. Није овде само питање богатијег речника. Ако много читате, сусрећете се са исто толико различитих стилова које несвесно прихватате и затим правите свој, посебан, својствен само вама. Зар то није једна од одлика великих писаца?

Читање је ипак најјефтинија забава (сувишно је рећи и да је изузетно квалитетна). Ако немате новца за куповину књига, библиотека је увек ту као опција, а ту вам је и интернет, па ко воли…

И једно је сигурно – колико год да сте избирљиви по питању штива за читање, на овом свету сигурно постоје милиони написаних страница које ће држати вашу пажњу.

Коментари (2)

  1. Aleksandar каже:

    Mnogo pomaze naodrzvanja kondicije i razmisljanja,ali isto tako i odmaze na jedand rugi nacin.No tu ssu svakojake spekulacije.Pa neznamo tacne stvari u vezi ovoga uopste.Cak sada i suvise citanje izaziva i ajshamovu bolset cak se i to tako spekulise u informacijama.

  2. Александра каже:

    Одличан чланак.

Напиши коментар