Регион

Америка поклања Хрватској хаубице и бродове?

Хрватска војска набавља више од 500 различитих возила и хаубица, а велики део поклониће САД. Преговара се и о набавци неколико бродова.

Лако оклопно возило М-АТВ

Оружане снаге Хрватске током ове и наредне године набавиће више од 500 различитих возила и хаубица, а преговара се и о набавци неколико бродова, пише загребачки „Јутарњи лист“.

Велики део тих возила, наводи лист, Хрватска војска добиће као донацију у склопу војне помоћи од САД, док ће логистичка возила бити допремљена из Немачке.

Амерички Сенат већ је одобрио испоруку 120 лаких оклопних возила М-АТВ и око 50 оклопних возила МРАП, од којих је и део медицинских.

Према информацијама загребачког листа, накнадно је из Хрватске у САД отишао захтев за додатних око 40 возила М-АТВ о коме Сенат тек треба да расправља.

Возила ће Американци дати бесплатно, а Хрватска ће, највероватније, морати да плати превоз, пише Јутарњи, наводећи да се возила налазе на више локација у свету.

Војска САД понудила је Хрватској и неколико обалних патролних бродова, о чему се још разговара.

Војна помоћ САД Хрватској премашиће досадашњу укупну вредност од 80 милиона долара.

Америчка помоћ искористиће се и за коначно стављање у потпуну оперативност поморских радара Перегрине на Ластову, Вису, Дугом отоку и Мљету.

Војска САД за сваки комад униформе и друге опреме коју МОРХ купи за војника у Авганистану уплаћује средства, па се на крају прошле године скупило 7,5 милина долара.

Тај новац ће, пише загребачки лист, бити утрошен за радаре који ће напокон бити стављени у функцију.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Male sumice od vojske na ovim prostorima polako se modernizuju samo je pitanje koliko je to moderno.Kada se setimo skore proslosti sto su ili otpisano ili se povlaci iz upotrebe ta sva vojna oprema.Ali ovim malim sumicama ce koristiti i te kako.I svakom poklonu se negledaju zubi.Isto tako koliko ce samo da ih kosta odrzavnje te opreme i koliko je to sve sigurno.Ipak ce svima to koliko toliko dobro doci da nesto imaju modernije i da neke uredzje puste u pogon i da zaokruze barem nesto.Tako da iovo nesto za sve ove male sumice mnogo znaci.Kada se uporediono sto je nekda bilo.

Напиши коментар