Занимљивости

ТЕСЛИН ВОЗ: За 15 минута од Београда до Ниша

Воз „Tesla Hiperlup“ би раздаљину од Београда до Париза прелазио за сат и по, од Београда до Рима сат времена, до Новог Сада за седам, а до Подгорице за 30 минута

Милијардер Елон Муск открио је детаље о тајном возилу које би радило на принципу Теслиног мотора. То возило би ишло два пута брже од данашњег најбржег авиона.

Воз би носио име „Tesla Hiperlup“, а ишао би по строго устаљеном распореду и примао би путника колико год би то било могуће. Такође, био би отпоран на све временске услове, што не би одговарало онима који уживају у хладним зимским данима.

Иако многи Мускову идеју сматрају за лудост, постоје и они који верују да је овај пројекат изводљив. Један од њих је и физичар Брајан Додсон, који је спреман да размотри цео концепрт функционисања овог воза и утврди тачан степен изводљивости.

Овај воз би, рецимо, раздаљину између Сан Франциска и Лос Анђелеса прелазио за отприлике пола сата. Српски речено − од Београда до Ниша би вам требало око 15 минута вожње!

Тако би вам од Београда до престонице Француске Париза требало само сат и по времена вожње, а поређења ради, толико вам данас треба брзим возом од Београда до Новог Сада.

До Рима би се стизало за сат времена, преко Хрватске и Словеније, а до престонице Немачке би требало, такође, нешто мало више од сат времена.

До Новог Сада би се стизало за седам минута, а до Подгорице би требало нешто мало више од пола сата. Колико вам данас у просеку треба од Борче до Новог Београда, за то време би „Tesla Hiperlup“ возом могли да стигнете од Београда до Загреба.

Брајан Додсон одбацио је две теорије да би „Tesla Hiperpul“ могао да користи тунел вакум или лансирне петље које убрзавају возила помоћу електромагнета дуж кабловског система.

Међутим, он верује да би воз могао да се креће кроз пнеуматско-транспортни систем који се састоји од затворене цеви.

Коментари (3)

 1. Anastasia каже:

  super
  al gde su vam tako sigurne Puge znate kojom Brzinom se ide abi za sat stigao tako daleko to siba ko munja” hej Prvo stalce pa kravce se kaze kod nas ako razumete prevod/

 2. Aleksandar каже:

  Ovo moze vrlo lako da seostvari i to jemoguce negde 40 ih godina ovoga veka,ako ne i ranije paprema tome imoguce je i taj vid saobracaja da bude uveden u rlanosti postotehnologijanapreduje velikom brzinom.

 3. nlcph каже:

  Peter Goltschalk har i sin atiklen fra 10. september 2012 om Tesla – ₺Tesla – derfor skylder vi ham alt” gjørt alt for at skjule at Nikola Tesla var Serbisk barn. Der blev nævnt kun at han er født i Kroatien. Ja, det kan vi godt se at De skylder alt til kroater, men tjen ikke deres penge ved at stå med hænderne i serbiske lommer.

  oversæt/превод :

  Peter Goltschalk је у свом чланку од 10. september 2012 о Тесли – ₺Тесла – зато што му дугујемо све“ учинио све да сакрије да је Тесла српског порекла. Поменуто је само да је рођен у Хрватској. Да, да, одлично видимо да све дугујете хрватима, али не зарађујте Ваш новац трпајући руке у срске џепове.

  http://www.lydogbillede.dk/nyheter/tesla-derfor-skylder-vi-ham-alt/

Напиши коментар