Србија

Румунизација Влаха или: Ко то тамо пева?

Пише: Саша Пјевовић

Да ли ће се Власи једном за свагда дићи и гласно рећи: Румуни, оканите се нас! Ми смо ВЛАСИ – нисмо РУМУНИ!

Културно „буђење“ и „просвећење“ Влаха у Србији се наставља. Ни овога пута није изостала и политичка, финансијска и медијска подршка наше нам братске Румуније.

24.-25. маја 2013. године у Кладову, „Власи“ под диригентском палицом Румуније организују културну манифестацију „Vine Cluju pe la noi“ (Долази нам Клуж).

Биће оних који ће ово прокоментарисати као параноидни текст који је уперен против сваког вида међукултурне сарадње, па се осећам дужним да истим слободољупцима укажем на пар информација које су евидентно превидели наши медији.

Сви ми који живимо на овим просторима одавно знамо да са северозападном румунском области Клуж (1) гајимо побратимске односе, редовно се посећујемо, имамо одличну трговинску размену, наша деца иду код њих, они долазе код нас…

Не?

У праву сте.

О Клужу можда знамо само као делу Трансилванијске области, о легендарном грофу, вампиру из романа Брама Стокера.
Но ево нама прилике да се боље упознамо са њима, њиховом културом, јер видите, никад се не зна, можда је управо то Наша култура, историјско наслеђе Наших нам романских предака.

Пошто је евидентно да смо са клужанском румунском области блиски не мање но шумадијски крај, можда не би било лоше сагледати и други аспект тог „киндер јаје“ пројекта.

Да, беланце (чоколаду) нам сервирају а на крају ћемо и „киндер жуманце“ (са све играчкицом) морати да прогутамо.

Влада Србије гута живе жабе по питању Космета а Власи у Србији „киндер жуманца“ у виду све отвореније румунске хегемонијe на овим просторима!

Наиме, намерно или случајно, просудите сами, наши медији нас ускратише за вест о једном веома значајном историјском моменту за наше пријатеље с’ друге стране Дунава, Румуне.

Ево вести у целости:

Romanian Global News (08.05.2013.)

„Историјски дан у Парламенту – Парламент је великом већином изгласао да су етноними ВЛАХ, АРОМУН, ИСТРО-РУМУН, МОЛДАВАЦ – РУМУНИ. Од данас, свако ко каже Молдавац или Влах је у ствари признат као РУМУН.

Данас је Веће заступника противно негативног мишљења Министарства спољних послова, гласало великом већином за промену закона који каже:

Закон под бројем 299, од 13 новембра 2007. године за подршку Румунима где год они били, мења се и гласи:
Члан 1. (1.) Мења се и гласи:

Члан 1. Став 1. Право људи да слободно изражавање свог румунски културног идентетета – Они људи који имају румунско порекло, са румунским језиком и културом (Армани, Аромани, Македо, Басараби, са простора Буковине, Цутовласи, дакорумунски, Фаршерот, Хертен, Истро-румуну, Латино-подунавци, Македонци, Македо-румуни,Марамуреш Меглена, Меглено-румунски, Молдавски, Влашки, Власи, македо-армањи и све друге семантички везане лексички горе) у даљем тексту Румуни свуда:

На иницијативу сенатора Виорел Бадеа, а подржан од стране свих парламентарних странака, са само два гласа против.

У основи, ово гласање је дало достојанство милионима Румуна који су резултат историјске еволуције ван матичне земље или су брендирани-ословљени румунском историјом.

Негативно мишљење које је дало Министарство спољних послова оставља срамну мрљу на само министарство, мрљу која сведочи о издаји националног интереса.

„Romanian Global News“ овим путем захваљује свим виђеним и невиђеним, знаним и незнаним који су допринели овом историјском гласању у Румунском Парламенту. (2) “

Организатори перфидно пријављују скуп као фестивал традиције и културе Влаха (а не Румуна).

Ваљда није толико битно ни што ће Румуни директно преносити преко сателита цео програм. Није битно ни што Румуни све то финансирају.

Па шта је заиста битно питате се? Битно је да више не будемо толерантни на лаж, перфидно и лицемерно кежење, цијукање о пријатељству и савременим цивилизацијским тековинама док са друге стране закивају последње ексере, разапињујући Нашу традицију и Нашу културу!
Моја историја НИЈЕ румунска историја, мој језик није румунски језик! Поштујмо њихово али не по цену тога да се одрекнемо нашег!

Да ли ће се Власи једном за свагда дићи и гласно рећи: Румуни, оканите се нас! Ми смо ВЛАСИ – нисмо РУМУНИ!

Ко то господо спрема нови Косметски сценарио? Рашка, Војводина, Тимочка крајна…?

Кладово је од увек било мултикултурално и мирно место. Немојмо дозволити да пар среброљубаца који су ради променити не само име и презиме већ и пол (ако то Шеф („ maestru“) затражи) засеје семе раздора међ’ нас.

(1) sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D1%83%D0%B6_(%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B3)
(2) www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/eveniment/9193-zi-istoric-in-parlamentul-romaniei-cu-o-majoritate-zdobitoare-parlamentul-a-aprobat-c-denumirile-de-vlahi-aromani-istroromani-moldoveni-denumesc-pe-cea-de-roman.html

Коментари (4)

 1. slobodan jarcevic каже:

  РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
  ВЛАДА И СКУПШТИНА У ПРОГОНСТВУ
  11000 Београд, Змај Јовина 15 – Тел. 34-27-044, [email protected]
  Тел. 063/495-051;
  Бр. 1856/16 – 21. III 7524 (2016)

  АУСТРИЈА – СРБЕ У МАЂАРЕ, НЕ У НЕМЦЕ

  Влада Републике Српске Крајине у прогонству сматра да је обавеза научних установа у свакој држави, да се позабаве вишестолетном колонијалном стратегијом западноевропских држава против православних Срба. Оне су планирале – Србе биолошки истребљивати и присиљавати да прихвате католичку вероисповест и припадност другим тзв. несрпским народима: Хрватима, Македонцима, Албанцима, Босанцима, Црногорцима, Румунима, Мађарима… Део ове стратегије је, на најзлочиначкији начин, примењен против Срба преко хрватске државе, те је Хрватска у Другом светском рату, поред Јевреја и Рома, биолошки истребљивала православне Србе, а од 1990. до 1995. је окупирала Републику Српску Крајину (Зону под заштитом УН), те из ње и из Хрватске прогнала око 800.000 православних Срба, запленивши им покретну и непокретну имовину.
  Све више истраживача се бави овом колонијалном злочиначком делатношћу западноевропских држава против православних Срба, па овај пут упућујемо на књигу Слободана Јарчевића: „БИВШИ СРБИ МАЂАРИ“. Претварање Срба у Мађаре, уз обавезно католичење, обавила је Аустрија у 18. и 19. столећу. Подаци у књизи су, углавном, из докумената архива у Будимпешти. Запрепашћује чињеница, да је почетком 18. столећа у данашњој Мађарској било само 10% оних који су се представљали за Мађаре (немађари су то чинили због положаја у државним установама и војсци), а њих половина није знала ниједну мађарску реч. И једва се може поверовати, да је мађарски језик постао службени у државној администрацији тек у 19. столећу! Огромна већина становништва данашње Мађарске је у 18. столећу била српске народности и та већина је, државном присилом, покатоличена и проглашена Мађарима, а сва су српска деца морала бити уписана у мађарске школе и морала су променити српска имена у мађарска.
  Оно што је изузетан изазов, потпуно непознат и неспомињан у друштвеним наукама, јесте питање – зашто германска Аустрија није те Србе претворила у Немце (Германе), јер је то могла, као што их је претворила у Мађаре?!
  Одговор је тако једноставан, а, нажалост, ученим људима није падао на памет.
  Почетком 16. столећа у Немачкој (Аустрија је била део те Немачке) масовно је народ устао против поглавара Римокатоличке цркве у Риму – папе. Нису га признавали за поглавара и своју вероисповест су прогласили – протестантском. Тај покрет је пригушен предајом Мађарске Турцима 1526. године, али је он тињао и полако се ширио и у 18. столећу – после изгона Турака из Мађарске. Ватикан је схватио, да би претварањем Срба у Немце, у 18. и 19. столећу, део тих понемчених Срба могао да буде придобијен за протестантску вероисповест, а Ватикану би то био смртни ударац – да се у Панонији рашири вероисповест која не прихвата папу за поглавара. Зато је Ватикан, својим утицајем, придобио цара и власт у Аустрији, да се Срби мађаризују. Новомађаризовани Срби нису могли прихватати немачку протестантску вероисповест, јер је дошло до нетрпељивости између Немаца и Мађара – Мађари су тражили своју државу, а Немци су хтели ту Мађарску задржати у оквиру Аустрије (Хабсбуршког Царства). Тако је судбина Срба запечећена – биће претворени у Мађаре!
  Све ово се назире у споменутој књизи Слободана Јарчевића, те је препоручујемо. Може се набавити код Издавача „Мирослав“, Нови Београд, Гоце Делчева 15 (књижара отворена радним даном од 16,00 до 18,00 часова), тел. 011/297-0875, [email protected].

  С поштовањем,

  Милорад Буха, премијер
  Проф. Рајко Лежаић, дипл. инж, председник Скупштине

 2. Heretic каже:

  iako postujem srpsku borbu patriotizam i vrednosti, moram vam reci da su Vlasi cisti Rumuni tj Rumuni su nekada bili Vlasi, nije sija nego vrat.

  nadam se da ce admini objaviti ovu moju tvrdnju.

  Bolje je imati poverenja u Rumune pokraj sebe koji su ponosni na to isto koliko su Srbi ponosni na sebe svoju naciju i poreklo nego na poturice koji skrivaju svoje poreklo i jezik i prave se Srbima jer ce to isto posle u buducnosti uradtiti i nama.

 3. Slobodan Jarcevic каже:

  Vi koji pratite zapadnoevropsku igru s Vlasima i Rumunima, shvatite – i Vlasi i Rumuni su Srbi. O tome sam procitao referat na Medjunarondom kongresu istoricara u Sankt Peterburgu, 2010, godine. Desetine profesora istorije, iz celog sveta, bilo je prisutno – niko nije to osporio, niti je pristao da komentarise. Rusi su preveli taj referat na svetske jezike i poslali ga svim akademijama nauka. Ceneci taj referat, Rusi su me uzeli za redovnog clana Ruske akademije u Sankt Peterburgu. U referatu sam napisao, da je sluzbeni jezik u Rumuniji, u Srednjem veku, bio srpski. Rumunska ambasada u Beogradu htela to da demantuje, pa je ambasador zamolio jednog rumusnkog akademika-istoricara, da ospori moj navod. I rumunski istoricar je rekao – Jarcevic nije u pravu taj jezik sluzbeni u Rumuniji, u Srednjem veku, nije bio srpski, nego crkvenoslovenski. Bravo, a takav je bio i u Srbije Stefana Lazarevica, Bosni Kotromanica, Zeti Crnojevica, itd.

 4. Slobodan Jarcevic каже:

  Vlasi su cisti Srbi. Preci su im u Rimskoj imperiji radili u vojnim garnizonima, u trgovackim centrima, u palatama plemica, u pristanistima na Dunavu i Moravi i morali su da govore latinski. Nikad ga nisu dobro naucili, te su govorili s Rimljanima polusrpski – polulatinski. I tako su nastali jezici: vlaski, cincarski, arumunski – na Jadranu. A rumunski jezik je stvoren, od Vatikana, Turske i Austrije, od 17. do 19. stoleca, da bi se Srbi u Rumuniji i Moldaviji proglasili rumunskom, nesrpskom, nacijom. Jezik je stanovnistva bio srpski sa mnogo latinskih tudjica. Tako su Nemci i Vatikan poceli graditi rumunski – jos su dodavali tudjica, a sve vise izbacivali srpske reci. Krajem 19.stoleca su izbacili iz tog jezika 43% srpskih reci i umesto njih unosili reci iz romanskih jezika. No, i danas je u rumunskom oko 30% srpskih reci. Znaci, Rumuni i Moldavci su bili Srbi.

Напиши коментар