Свет

ПАМЕТНИ ЉУДИ: Исланд прекинуо преговоре око чланства у ЕУ

Ово је начин на који демократија делује – казао је Свеинсон, који истиче да су обе странке које сачињавају нову исландску владу заговарале одустајање од преговора са ЕУ, а грађани су их подржали

Исланд одустаје од уласка у Европску унију, саопштио је то Европској комисији током посете Бриселу исландски министар спољних послова Гуннар Браги Свеинссон.

„Ово је начин на који демократија делује“, казао је Свеинсон, који истиче да су обе странке које сачињавају нову исландску владу заговарале одустајање од преговора са ЕУ, а грађани су их подржали.

„Главна сврха овог путовања је била да кажем Комисији како је нова влада Исланда одлучила суспендовати преговоре. Исланд је део Европе и желимо ојачати своје односе с европским државама на друге начине“, каже Свеинсон, преноси EUobserver.

Штефан Филе, европски повереник за проширење, новинарима у Бриселу је рекао да му није лако прихватити овакву одлуку Исланда. Доживео је то, како каже, као лични ударац.

„Но, ја сам такође професионалац и поштујем без питања и сумње вољу грађана и њихових изабраних представника. Лично верујем да би се преговори с Исландом требали наставити, и даље смо томе потпуно предани и желимо завршити тај процес“, каже Филе.

Исланд је преговоре с ЕУ започео 2010. године, за време бивше социјалдемократске владе. Бивша власт тврдила је да ће улазак у ЕУ ојачати економску позицију Исланда. Међутим, избори одржани у априлу донели су промену власти, а владу су саставиле Независна странка и Прогресивна странка, партије десног центра које се противе чланству Исланда у ЕУ.

Овакав исход избора доживљен је као гласање Исланђана против чланства у ЕУ. Према анкетама, само 25 посто грађана Исланда подржава улазак у ЕУ. Сходно томе, нова влада одлучила је прекинути преговоре, иако је Исланд већ затворио око трећине од 33 преговарачка поглавља.

ДСС подржао Исланд

Демократска странка Србије поздравила је данас одлуку владе Исланда да прекине преговоре са ЕУ и поновила став да Србија треба да прогласи полтиичку неутралност.

„Демократска странка Србије поздравља одлуку владе Исланда да коначно стави тачку на улазак у ову међународну организацију. Слушајући већински глас свога народа и руководећи се националиним и економским интересима, влада Исланда суспендовала је процес европских интеграција, иако је још 2010. године добила датум за приступне преговоре“, рекао је у писаној изјави медијима портпарол ДС С Петар Петковић.

Према његовим речима, ако је Исланд одустао од уласка у ЕУ из најпрагматичнијих економских разлога, „тим пре то мора да учини и Србија“.

Он је навео да Брисел „већ годинама разара Србију покушавајући да јој отме Косово“ и оценио да је одлука Исланда да прекине процес европских интеграција пример праве политике која се усправља и иде на боље.

„Баш као што је Исланд саопштио да је могуће градити односе са европским држава и мимо чланства, исто тако и Србија треба да прогласи политичку неутралност која ће омогућити економску сарадњу са свим европским државама, али у интересу Србије и њеног развоја“ казао је Петковић.

Напиши коментар