Занимљивости

Овако сове избегну да изврну главу из зглоба (ВИДЕО)

Пише: Анастасия

Сове могу да окрену главу скоро скроз, али како то оне заиста раде а да се не повреде? Научници су пронашли одговор.

Совама нису потребне очи на потиљку. Оне чак ни немају потребу да окрећу очи, јер чињеница је да могу окретати главу за 270° степени на обе стране. На снимку то изгледа лако, али како им окретање не сломи врат или прекине проток крви до мозга?

Питање је удружило једног физичара и илустратора са John Hopkins Универзитета Медицине да на њега заједно одговоре.

“Ако би човек на исти начин, као што то сове раде сваки дан, окретао врат, крвни судови би попуцали, поред тога што би прво сломио врат”, објашњавају аутори студија др Filippe Gallioud за LiveScience.

Да би сазнали више, истраживачи су у крвне жиле мртве сове убризгали пигмент, и послали је кроз CT-скенер. Затим су окренули главу напред и назад за 270°, да виде реакцију течности.

Скенирање је показало да сова у врату има велику шупљину за крвне судове, и када окреће главу у круг, шупљина око крвних жила чини се као заштитни ваздушни јастук. Код људи је тај простор у врату једва величине крвних судова, али код сове је то простор десет пута већи.

То објашњава зашто крвни судови не попуцају када сова окреће главу. Али, како се крвљу снабдева мозак?

Истраживачи су открили у овом контексту да су крвни судови најближи мозгу обликовани много шире него у друге птице и животиње. То совама омогућава да имају “магацин” који мозак може да користи, док окрећу главу. Истраживање је управо објављено у часопису Science.

Напиши коментар