Србија

Мурал Војводе Степе

Иницијатива младих активиста у Банатском селу. Дело Андреја Јосифовског на зиду Дома културе

Војвода Степа

У средњобанатском селу Војвода Степа, у пограничној општини Нова Црња, на згради Дома културе, поред споменика Степи Степановићу и добровољцима из Првог светског рата, осликан је мурал славном српском војводи.

Мурал је величине 25 квадратних метара, а поред њега стоје стихови Алексе Шантића “Шта Србија може показо си свету, и њезине душе да су бога део”, из песме “Војводи Степи” написане 1919. године.

Аутор је Андреј Јосифовски, асистент на београдском Архитектонском факултету, јавности познат под уметничким именом Пијаниста. Осликавањем мурала активно се бави већ неколико година, а његови радови веома су запажени и често објављивани у домаћим и страним медијима.

Мурал Степе Степановића трећи је који је Јосифовски израдио у општини Нова Црња. Претходна два, мурал Ђуре Јакшића и “Девојке у плавом”, налазе се у родном месту Ђуре Јакшића – Српској Црњи.

Значајан културни садржај, иначе, Војвода Степа добила је захваљујући иницијативи Месне заједнице. У организацији израде мурала помогао је локални културни клуб “Отаџбина”, који предузима разне активности како би младе задржао у селу.

СОЛУНЦИ ДАЛИ ИМЕ

Према последњем попису Војвода Степа има 1.374 становника. Место је насељено 1923. на поседу грофа Чекоњића, колонизацијом солунских добровољаца из разних делова Краљевине СХС, највише из Лике, Херцеговине и Црне Горе. Првобитно име села било је Леоновац по Чекоњићевом сину, а колонисти су га преименовали и назвали по свом славном команданту.

 

Новости

Напиши коментар