Србија

Како је Мића ректор постао космолог

Пише: Ана Оташевић

Близанци Игор и Гришка Богданов, са којима ректор Мегатренда сарађује, главни су актери афере која изазива оштре полемике у светској научној заједници

igor-et-grichka-bogdanov

Увид у биографију Миће Јовановића, на коју су указали српски научници из Енглеске, Марко Милановић и Миљана Радивојевић, права је ризница сазнања о власнику и ректору Мегатренд универзитета. Милановић и Радивојевић, који доказују да Јовановић никада није докторирао на Лондонском универзитету, помињу још једну занимљивост из његове биографије која је објављена на сајту ове приватне институције.

Јовановић се, наиме, представља као председник Истраживачке лабораторије за генералну космологију у Паризу.

Какве везе има Јовановић са космологијом?

mica-jovanovic-mica-megatrend-dragan-dilas-ljiljana-jovcic-diplomiraliОдговор се крије у још једном биографском податку који наводи. Поред „више од 80 научних и стручних радова објављених у земљи и иностранству и књига” (прва која се наводи је „Социологија самоуправљања” из 1980, а последња, „Ум царује: историја Мегатренд универзитета” из 2010), пише да је и коаутор књиге „Пре Великог праска”, са Игором и Гришком Богдановим, коју је Мегатренд објавио 2006. године.

Браћа Богданов су, на основу истог извора, од 2005. године професори на Мегатренд универзитету, где држе катедру космологије, усмеравају рад лабораторије космологије и настављају своја истраживања.

Близанци бизарног изгледа (они сами кажу да изгледају као ванземаљци, али не откривају узрок фацијалне трансформације), главни су актери афере „Богданов” која последњих десетак година изазива оштре полемике у светској научној заједници.

Сумња у научну утемељеност њихових радова појавила се још у јесен 2002. године, када су научници у Француској указали на неоснованост њихових научних теза о историји космоса. Близанци, који су у чланку „Њујорк тајмса” названи „научним кловновима”, одбацили су оптужбе као гласине и упустили се у обрачун са научницима који су их критиковали, користећи своју медијску популарност као штит.

Браћа су се, наиме, у Француској прославила као водитељи популарне серије о научној фантастици, „Време икс”.

У расправу су се укључили и њихови ментори који су потврдили да је ниво радова које су представили изузетно ниског квалитета.

Као реакција на ову епизоду Богданови су 2004. године објавили књигу „Пре Великог праска”, (без помена ректора Миће), у којој су изнели своју верзију полемике.

Ово дело је наишло на снажне осуде у светској научној заједници. Амерички и француски научници су указивали на елементарне пропусте у математици и физици и на бројне чињеничне грешке у књизи, као и на бројне цитате чији је смисао измењен како би им ишао у корист.,

braca bogdanov

У октобру 2010. године, недељник „Маријан” је објавио извештај комисије Националног центра за научна истраживања (ЦНРС) из 2003. године, о тезама из доктората и чланака браће Богданов, чији је закључак да ови радови немају никакву научну вредност. Игор и Гришка, који су за докторате које су одбранили 1999. и 2002. године добили најниже оцене, позивали су се на њих и пре него што су их написали – у интервјуу за „Пари Мач” 1985. године и на корицама књиге „Бог и наука” (Dieu et la Science) из 1991. године.

По објављивању ове књиге близанци су оптужени за плагијат. Астроном са Универзитета у Вирџинији, Трин Ксан Туан, тврдио је да су копирали делове из његове књиге „Тајна мелодија, и човек створи универзум” из 1988. године. Богданови су га напали тврдећи да је он, у ствари, њих плагирао. Случај је решен вансудским договором четири године касније, судећи према документима које су близанци дали на увид медијима.

bogdanoffУ новембру 2005. године Игор и Гришка су се представили француској јавности као шефови „катедре за генералну космологију” на Универзитету „Мегатренд” у Београду. Пет година касније лист „Маријан” је довео у питање њихову тврдњу, објашњавајући да Мегатренд није универзитет посвећен науци, већ менаџменту и организацији. Месец дана по објављивању текста, у емисији на радију Франс ентер посвећеној овој афери, браћа Богданов су још једном одбацила „клевете” чији је узрок, како су објаснили, љубомора једног дела научне јавности која не може да им опрости што су у исто време јавне личности и научници.

Игор и Гришка су у тој емисији рекли да је Мегатренд најважнији универзитет на Балкану и да има најбоље професоре на свету, из Европе сигурно, али и из Америке, да је то универзитет специјализован за економске науке и да међу 16 факултета има један који је посвећен егзактним наукама, на коме предају од 2005. године. Објаснили су и да на Мегатренд долазе

три, четири пута годишње и да држе предавања пред неколико стотина студената. На питање новинара да ли имају докторанде, одговорили су негативно, објашњавајући да се ради о „иницијацији у космологију”. „Ми им дајемо базу”, рекли су Богданови.

Питањем Мегатренда се бавио и стручњак за космологију са националног института ЦНРС, Ален Ријазуело, један од француских научника који о теоријама браће Богданов говори као о научној превари. Ријазуело је тврдио да они нису професори на Мегатренду и да овај универзитет нема катедру за космологију. Као одговор на то Игор и Гришка су објавили на њиховом блогу папире „академских ауторитета” са Мегатренд универзитета који потврђују њихову верзију.

Ова полемика је добила тежину утолико што се тицала академске каријере браће Богданов. „Једино што им је недостајало јесте да уз титулу доктора додају и титулу професора и да то потврди неки секундарни извор (у овом случају текст у листу „Паризијен”), па да ова полемика постане полемика између два професора доктора са једне стране и једног доктора са друге стране”, коментарисао је један од учесника жустре расправе која се водила на сајту „Википедије”.

Ријазуело је приметио да се из њиховог објашњења може закључити да повремено држе предавања из опште културе. „У сваком случају не видим како може да се предаје космологија студентима економије”, написао је у полемици на интернету.

Он се пита и како су браћа Богданов добили место предавача на Мегатренду, пошто није пронашао оглас о отварању радног места нити траг о њиховој кандидатури, као ни траг о институционалном постојању Лабораторије за генералну космологију (наводи да је један Гришкин пријатељ основао асоцијацију под овим именом), извештај о активностима лабораторије и програм предавања.

„Све ово личи на противуслугу: тип који их је запослио, Мића Јовановић, написао је предговор за српско издање њихове књиге, на основу чега је добио награду. Све то мирише на сукоб интереса, зар не?”, написао је француски научник у марту 2011. године.

Погледајте чланак о браћи Богданов на званичном сајту Мегатренда:
http://www.megatrend.edu.rs/profesori.php?bs=grichka_bogdanoff

Извор: Политика

Напиши коментар