Србија

Кацин провоцира: Аутономија Војводини, ако хоћете у ЕУ

Известилац европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да ће Србија у процесу преговарања са ЕУ морати да реши бројна питања у вези са аутономијом Војводине.

„Ради се о увођењу адекватног степена аутономије Војводине, јер она не води у дезинтеграцију, него јача државу, потом промени Устава Србије, доношењу закона о финансирању, као и о улагањима у образовни систем и културу“, рекао је Кацин у Бриселу на конференцији под називом „Војводина – Изазови демократске консолидације аутономије“.

Посланици Европског парламента Кинга Гал из Мађарске и Бернд Поселт из Немачке изразили су у дискусијама јединствен став да су мултиетничност и мултикултуралност Војводине веома важни у процесу придруживања Србије ЕУ.

Председник Скупштине АП Војводина Иштван Пастор нагласио је да се политичке тензије између Београда и Новог Сада око аутономних права Војводине из медија морају преместити у институције система Србије.

Он сматра да покрајинска скупштина и влада имају институционалне капацитете и кадровске потенцијале да „релаксирају постојеће сукобе између централне и покрајинске власти“.

О војвођанској аутономији на конференцији у Бриселу говорили су председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, покрајински секретари за образовање, управу и националне заједнице, односно међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Андор Дели и Бранислав Бугарски.

Конференцију у Бриселу организовала је Скупштина АП Војводине, а одржана је под покровитељством потпредседника Европског парламента Ласла Шурјана.

Напиши коментар