Наоружање

„Хризантеме“ монструозне разорне моћи

„Хризантема-С“ је најмоћнији од свих противтенковских ракетних комплекса на свету. Прецизно погађа оклопне циљеве дању и ноћу, у условима нулте видљивости, независно од ћуди природе. Стручњаци тренутно на полигону у Коломни „испуцавају“ ове комплексе по свим врстама циљева: тенковима, хеликоптерима, бетонским утврђењима и живој сили противника – пре него што их предају војсци.

Борбени комплет комплекса „Хризантема-С“ састоји се од 15 надзвучних ракета калибра 152 mm које су смештене у специјалним лансирним контејнерима. Илустрације ради, растојање од 4,5 километра оне прелећу за свега 10 секунди.

Прецизно погађа оклопне циљеве дању и ноћу, у условима нулте видљивости, независно од ћуди природе. Све то може најсавременији руски противтенковски ракетни комплекс „Хризантема-С“. Он сада пролази фазу испитивања у подмосковској Коломни. Ту, на бази полигона Конструкторског машинског бироа представници војне индустрије „испуцавају“ ове комплексе по свим врстама циљева: тенковима, хеликоптерима, бетонским утврђењима и живој сили противника, пре него што комплекс предају војсци.

„Хризантема-С“ је најмоћнији од свих противтенковских ракетних комплекса, без премца. У свету не постоји сличан. Слово „С“ у називу значи „самоходни“. А то значи да је направљен на шасији новог руског борбеног возила пешадије БМП-3 и да „Хризантема“ као мобилни лансирни систем може подједнако лако да се креће брзином од 70 km/h по беспућу или да форсира реке и остале водене препреке. Ради тога су у задњем делу уграђена два пропулзивна (водомлазна) мотора са потиском млаза воде. Растојање које може да пређе без узимања горива је 600 километара.

Али није то оно што од „Хризантеме“ чини супероружје, страх и трепет за све типове околопне технике и хеликоптера. Валериј Кашин, генерални конструктор Коломенског машинског бироа каже да се главна карактеристика комплекса састоји у његовој способности да открива и уништава циљеве у условима потпуног одсутства оптичке видљивости. Они могу бити изазвани метеоролошким условима, као што су снег, киша, магла, али и противничким димним или аеросолним завесама. Савремене противтенковске ракете по правилу имају оптичке или ласерске бојеве главе са самонавођењем, што значи да их је могуће „заслепити“. Али то није случај са ракетама на „Хризантеми“.

На овом руском возилу постоје два канала за навођење: оптички са ласерским и радио навођењем. Управо овај последњи и представља главни „ноу-хау“ борбеног возила. Радар функционише у милиметарском дијапазону (100-150 GHz), што чини да за њега просто не постоје невидљиви циљеви. Подаци о њима се обрађују и преносе оператеру на пулт за управљање комплексом. Довољно је да се они само обележе специјалним маркером на LCD дисплеју и да се притисне дугме „Старт“. После тога машина сама одлучује о судбини циља.

Борбени комплет овог комплекса састоји се од 15 надзвучних ракета калибра 152 mm које су смештене у специјалним лансирним контејнерима. Илустрације ради, растојање од 4,5 километра оне прелећу за свега 10 секунди. Ракете се налазе у задњем делу возила. Даљина лета им је до 8 километара. По Кашиновим речима ово је сасвим довољно, зато што тенк на великој раздаљини у оптичком дијапазону на испресецаном терену једноставно није уочљив. А оружје може да се примени са раздаљине која није већа од 3 километра.

На свакој ракети стоји тандемска (двострука) кумулативна бојева глава, монструозна по својој разорној моћи. По речима Кашина, прво пуњење скида активну заштиту, друго у потпуности пробија тенк. По речима конструктора, овај комплекс је током испитивања с лакоћом пробијао оклоп од 120 mm, то јест сваки савремени тенк који има динамичку затшиту. Био је случај када је „Хризантема“ уништила тенк који је на себи имао 60 модула динамичке заштите. Данас је то апсолутни рекорд за вођено противтенковско средство, како у Русији, тако и у свету. Ваља још рећи да су стручњаци Федералног нуклеарног центра у Сарову пројектовали тандемске 152-милиметарске бојеве главе ракета на „Хризантеми“.

Захваљујући томе што има два канала за навођење, „Хризантема“ може да открива и гађа два циља, са темпом гађања на 4 секунде. Комплекс може да стартује ракете не само са земље, него и док се креће по води. Леонид Сизов, начелник конструкторског одељења Коломенског бироа, каже да је батерија од 3 борбена возила „Хризантема-С“ по својим борбеним карактеристикама способна да одбије напад тенковске чете која у свом саставу има 14 возила. А уколико се користе ракете са фугасним или термобаричким бојевим главама, онда се може ефикасно борити и са живом силом противника.

„Хризантема“ је уведена у наоружање 2006. Али је тек прошле године почела масовна испорука руској армији. Штавише, у конструкторском машинском бироу се већ ради на њеним новим модификацијама. Например, комплекс може бити уграђен на било коју платформу носивости најмање 3 тоне. То може бити обичан камион, хеликоптер, или чак моторни чамац.

Видео: Тестирање противтенковског ракетног система „Хризантема-С“

Коментари (2)

  1. Aleksandar каже:

    Ruska armija se velikom brzinom modernizuje.I polako se stvara jedna reperktivna sila sa kojom treba dobro da se razmotri i nakoga se udara.Jeste u toj modernizaciji ima iprobelma ali se ono otklanja u hodu.Meni je licno drago da se ostvarujuplanovi koji idu.I sa time sam zadovoljan,ali znate uvekmoze da bude bolje.Tako da veoma cenim sve ono sto supostigli u ovom ktarkomperiodu od 13 godina.Svi porcesi su utoku i oni s eobvljaju.Uvode s ene samo nova imodernija srectva vece i sama vojska se reformise uspesno,ali is aproblemima koji su uvidzni i otklanjaju.A sto je najvzanije sve je uzeto uobzir iono sto stoji i cuva se a bio uotpadu moze da se uvede u funkciju i modernizuje i da jos sluzi kao neki brodovi iavioni i sve ostalo.Sto je po meni dobro i zadovoljna sam takvi gazdovanjempametnim.I da neke stvarinisu unistene.

  2. djole каже:

    Rusija je uvek tezila masovnoj proizvodnji tenkova koji su po oklopima i naoruzanju zaostajali za konkurencijom ali je to nadohnadjivala odlicnim lovcima tenkova i to se slaze sa njihovom borbenom taktikom izbegavanja direktnih tenkovskih borbi a koriscenja tenkova za prevagu u masovnim kombinovanim napadima ili uz podrsku teske artiljerije

Напиши коментар