Свет

ХАШКИ СУДИЈА ХАРХОФ: Натерали су нас да осободимо Готовину и Маркача

Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде, наводи судија у писму својим колегама

Хашки суд не дели правду, већ спроводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судија на међународном трибуналу у Хагу, у писму својим колегама.

У писму се Хархоф посебно осврнуо на недавне ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и Јовици Станишићу.

„То је противно свакој врсти правде“, написао је Хархоф реферирајући на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успео да наговори остарелог турског судију да промени мишљење“, пише Хархоф.

„Остарели турски судија“ на ког се Данац позива је Мехмет Гуни, 77-годишњак који је гласао да Готовина и Маркач буду ослобођени.

Подсећамо, до ослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло се прегласавањем; троје судија било је за (Мерон, Гунеи и Патрик Робинсон), а двоје против (Фаусто Покар и Кармел Агиус).

Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неке моје колеге изложени политичком притиску. То сасвим мења премису мога посла, који би требало да служи принципима разума и правде“, пише Хархоф.

У свом драматичном писму дански судија истиче да су хашке судије присиљене да свесно пуштају ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисака Хархоф је истакао председника судија, Американца Мерона, који је био шеф судског већа које је ослободило Готовину и Маркача.

„Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД и Израела престрашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним функционерима. Јесу ли израелски или амерички функционери извршили притисак на америчког председника Хашког суда да промени ток судских поступака?“, пита се Хархоф у свом писму.

Коментари (2)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Не јести свињетину не значи – не бити свиња као Теодор Мерон!!!

  2. md каже:

    Boze pravde ,spasi srbe svoje

Напиши коментар