Технологије

Девет година Фејсбука

Мрежа која је настала како би студенти Харварда могли да комуницирају међусобно за девет година „нарасла“ је до „новог интернета“ без кога су незамисливи животи милијарде корисника

Најпопуларнију друштвену мрежу Фејсбук, без које се више не може замислити свакодневица, основао је 4. фебруара 2004. године бивши студент Харварда Марк Цукерберг.

На свом почетку, Фејсбук је био намењен само студентима на Харварду који су тим путем могли да комуницирају међусобно и размењују информације. Касније су им се придружили и други факултети и средње школе, да би данас била једна од најпосећенијих друштвених мрежа на свету, са више од милијарду корисника.

Међутим, данас ова мрежа представља и велики извор информација. Скоро да ниједно окупљање, било да је у питању журка, концерт, изложба, премијера филма, годишњица матуре или пак окупљање у локалном кафићу не може проћи без такозваног „ивента“ на Фејсу, како га популарно зову млађе генерације.

С обзиром на то да је апликација Фејсбука за мобилне телефона одлично урађена и приступачна са сваког места, дешава се да се на овој мрежи објаве информације пре него што се званично појаве на неком од веб-портала.

А колико је у свету данашње комуникације улога ове друштвене мреже постала неизбежна, сведочи и чињеница да је, поред светских звезда из свих области забаве и културе, света политике, економије, екологије и  друштва, недавно налог на Фејсбуку отворио и папа Бенедикт XVI.

Папа је чак недавно упозорио лидере Римокатоличке цркве да не могу игнорисати друштвене мреже као што су Фејсбук и Твитер, већ да то представља реалност којој треба да се окрену како би ширили веру новим генерацијама.

Проблем са којим се ова друштвена мрежа суочавала јесте питање приватности, па је тим поводом јануара ове године Закерберг представио нови претраживач који, како је истакао, уз прецизнију претрагу жељених садржаја, осигурава и потпуну дискрецију корисницима. Нова услуга под називом „graph search“ омогућава корисницима прецизнију претрагу људи, места, слика и интересовања.

Упркос критикама, Фејсбук је данас најпопуларнији сервис за социјализацију са растућим бројем корисника те је чак прозван и „новим Интернетом“, а Цукерберг стекао надимак „нови Бил Гејтс“. О вредности Фејсбука најбоље говори податак да је Мајкрософт крајем 2007. године платио 240 милиона долара за 1,6 посто удела у деоницама ове друштвене мреже.

 

Извор: Тањуг

Напиши коментар