Србија

ДАН РУСИЈЕ У СРБИЈИ: Српски у руски козаци заједно у Београду!

Поводом Дана Русије, одржан је пријем у руској амбасади у Београду уз концерт Кубањског козачког хора, најпознатијег музичког ансамбла који изводи најпознатије козачке песме уз пратњу на традиционалним инструментима. Директор овог хора, Анатолиј Арефјев, примио је у амбасади Руске Федерације Орден Балканске козачке војске првог реда са златним мачевима за неизмеран допринос популаризацији козачке културе, а уручио му га је главни атаман Балканске козачке војске, пуковник Војислав Видаковић. Делегацију српских Козака су, поред Видаковића, чинили и начелник штаба, Велиша Миљановић и козачки мајор Бошко Козарски.

„Велика је привилегија уживо слушати Кубањски козачки хор који више једног века проноси козачку музику и културу уопште. Медаља коју смо у име Балканске козачке војске доделили Анатолију Арифејеву, признање је за цео ансамбл, од Виктора Сорокина па до човека задуженог за технички квалитет звука“, изјавио је Бошко Козарски и додао: „Веза српских и руских козака је нераскидива и двосмерна, што управо показује и долазак овог ансамбла у Србију и посебна пажња према српским козацима који су били уважени као специјални гости.“

Главни атаман Војислав Видаковић је додељујући орден, као и атаманску грамату, истакао да Срби и Руси никада нису ратовали једни против других, већ да су увек били на истој страни, на страни Истине и Правде, додајући:

„Ви сте заслужни за изузетан допринос целокупном козаштву. Ваше песме и игре буде емоције у нашим срцима и на овај начин желимо да вам се захвалимо и одамо признање за ваш неизмерни допринос неговању правих вредности.“

На крају дружења атаман Видаковић је посведочио васкрсење речима: „Христос Воскресе“, што су чланови ансамбла потврдили речима: „Ваистину Воскресе“, потврђујући јединство у Христу српских и руских козака.

Искра

Напиши коментар