Занимљивости

Баумгартнер летео брже него што се мислило (ВИДЕО)

По објављеним званичним подацима, Аустријанац је достигао брзину од 1.357 километра на час, што је 1,25 маха, односно 1,25 пута брже од брзине звука

Аустријски екстремни спортиста Феликс Баумгартнер летео је брже него што се мислило када је прошле јесени скочио с висине од 39 километара.

По данас објављеним званичним подацима, Баумгартнер је достигао брзину од 1.357 километра на час, што је 1,25 маха, односно 1,25 пута брже од брзине звука.

После скока се процењивало да је падао брзином од 1.342 километара на час, односно 1,24 маха.

У сваком случаја, Баумгартнер је први човек који је пробио границу брзине звука без помоћи неке машине.

Баумгартнер је 16. октобра узлето балоном и извео историјски скок с ивице свемира, а потом се падобраном спустио на територију САД-а.

http://www.youtube.com/watch?v=Bm0NTvHLzmE

Извор: Бета

Коментари (1)

  1. Анастасия каже:

    Према речима астронаута прича је више каскадерски скок него корисна наука. Пошто је снимак проучен, стручњаци сматрају да је достигао брзину од 1342,8 км/сат на путу до земље. Тиме је Феликс достигао 1,4 пута брзину звука, као и брзину звука у високим надморским висинама 1.110 км/сат. Током понирања кроз стратосферу ухваћен је у спин и почео је да се насилно окреће, али се стабилизовао у паду, пре него се падобран после четири минута и 19 секунди развио. Након скока, на конференцији за новинаре изјавио је: “То је био тренутак када сам заиста мислио да сам у невољи. Морао сам да се одлучим за борбу целим путем на доле и на крају сам повратио стабилност”. Неколико минута касније слетео је у Росвелл пустињи. Прво и пре свега, то је невероватан подвиг. Четири километара мог скока се не може упоредити са висином од 39 километара. Ипак, у мојим очима, то је више рекорд да је први човек који је пробио звучни зид у слободном паду. Али, иако је више каскадерски скок, него наука, технологија ће сигурно узети у обзир “израду будућих свемирских одела”- кажу стручњаци. Посебно одело, специјално дизајнирано. Највећи изазов је био дизајн одела које је заштитило Феликса Баумгартнера од ниског притиска и температуре ван одела. Чак и најмања грешка на оделу могла је да одведе Феликса у смрт.

Напиши коментар