Војници плаћени мање од чистачица у јавним предузећима

Хрватски пилот зарађује око 1.300 евра, а наш, у ловачкој авијацији, свега 81.000 динара (око 675 евра). – Плата војника по уговору износи једва 30.000 динара, док заставник са више од 20 година радног стажа не може да заради више од 43.000 динара

vojska-srbije

Запослени у Војсци Србије и Министарству одбране, како незванично сазнајемо, нису формално покренули иницијативу за повећање плата војних лица нити су се овим поводом обраћали Министарству финансија. Тако се изјава пуковника др Саше Трандафиловића, заступника помоћника министра одбране за буџет и финансије, званичном гласилу министарства „Одбрана” да је неопходно предузети мере како би се плате у војсци довеле на примерен ниво може схватити као указивање на реалан проблем.

Тешка материјална ситуација, најаве премијера Александра Вучића о евентуалном октобарском повећању плата запосленима у јавном сектору, висока политика или нешто треће довели су до тога да се после дужег времена проговори о готово понижавајуће малим платама професионалних војника.

Када војно лице спакује ствари и крене на обуку свесно је да ставља „главу у торбу”, али је истовремено и сигурно да неће бити довољно плаћено. Дневница износи око 900 динара, тако да ће за седам дана проведених на терену добити мало више од 6.000 динара. Напоран и одговоран рад, руковање оружјем, раздвајање од породице у Србији можда не могу бити адекватно плаћени, али су због необичног начина обрачуна зарада и дневница професионални војници дошли у ситуацију да више не могу да прехране породицу.

Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, истиче да основица према којој се одређује плата војних лица износи свега 23.655 динара. Војници не добијају топли оброк и регрес, али имају додатке на плату на основу година стажа, оствареног чина или евентуалног служења у специјалним јединицама. Али без обзира на то, плата војника по уговору износи једва 30.000 динара, док заставник са више од 20 година радног стажа не може да заради више од 43.000 динара. Наш саговорник истиче да је понижавајућа чињеница да више зарађују чистачице у појединим јавним предузећима. Овај податак поклапа се са коментаром једног од читалаца „Политикиног” сајта који је навео да носи чин заставника (највећи подофицирски чин), а после 25 година службе зарађује свега 41.000 динара. Тек нешто веће плате, због летачког додатка, имали су подофицири Небојша Драјић и Иван Миладиновић, који су погинули приликом пада хеликоптера током спасавања бебе из породице Адемовић.

Законом о Војсци Србије прописано је да основица за израчунавање плата војника не би смела да износи мање од 75 одсто од просечне плате у Србији. Будући да просечна зарада износи око 43.000 динара, основица за израчунавање плате војног лица требало би да буде око 33.000 динара. Ипак, како истиче наш саговорник, 2009. године је изменама и допунама Закона о војсци предвиђено да основица ипак може бити мања уколико у буџету нема довољно новца.

– Плате у војсци нису усклађиване са републичким просеком већ неколико година. Још прошле године, када су плате запосленима у јавном сектору смањене за 10 одсто, указали смо на материјалне тешкоће које имају наше колеге и захтевали да будемо изузети од мера штедње. Нажалост, Министарство одбране нас није подржало. Ускоро ћемо покренути иницијативу за оцену уставности ових законских одредби – наглашава војни синдикалац.

Истовремено са смањењем зарада од 10 одсто, објашњава Антић, повећане су дневнице за путовања припадника Министарства одбране.

– Занимљиво је навести да пуну дневницу од око 2.000 динара добијају само војна лица која иду на једнодневна путовања и на њима се задрже дуже од 12 сати. Зна се да на таква путовања иду они са највишим чиновима. Војницима који су на обуци одбија се више од половине дневнице на исхрану, тако да добијају око 900 динара. Избора немају и не могу да одлуче да узму пуну дневницу, а да храну сами обезбеде – објашњава председник Војног синдиката.

Према незваничним подацима, Војска Србије има тридесетак генерала, а сваки од њих зарађује 131.466 динара. Када се на то додају возачи, лимузине и особље које их прати, трошак је много већи…

Уколико се зараде војника по уговору упореде са платама колега из суседних земаља, српски војници су на самом зачељу.

Пре неколико година основица за израчунавање плате војника у БиХ износила је око 550 конвертибилних марака (275 евра), а са додацима око 900 марака (450 евра). У Србији је просечна плата око 41.500 динара, што је знатно мање (око 345 евра). Хрватски пилот зарађује око 1.300 евра, а наш, у ловачкој авијацији, свега 81.000 динара (око 675 евра). Просечна плата у хрватској војсци је пре неколико година била око 600 евра, а у Словенији минимална између 650 и 750 евра. Када је 2010. године почела професионализација Војске Србије, оптимистично су најављиване зараде од минимално 500 евра, али тај износ данас представља сан за српског професионалног војника, који зарађује упола мање.

ПЛАТЕ У СИСТЕМУ ОДБРАНЕ

Професионална војна лица

просечна плата…… 41.498 динара
разводник……………. 30.449 динара
генерал……………… 131.481 динар

Цивилна лица у војсци

просечна плата………………… 38.481 динар
неквалификовани радник…. 22.812 динара
доктор наука……………………. 79.239 динара

 

Извор: „Одбрана”
3 коментара

 1. slavko

  svi jedu a niko ne kopa njive u srbiji putin nije iso jelcenovim putem a srbija jos ne slazi sa titinog puta i tuje razlika u srbiji dva svedoka i imas penziju promene srbijo

 2. Aleksandar

  Poštovanje, samo da dodam nešto i da vas ispravim, u BiH profesionalno vojno lice, u činu vojnika, ne može da zaradi više od 800km (mjesečno), a ne zarađuje 900 kako ste napisali. S tim da 90% vojnika daje stražu, i to jednom mjesečno najmanje, ima obustave na platu a to su naknade za topli obrok i prevoz, što znači da ne može da zaradi ni 800 maraka, nego izađe na nekih 700-750 maraka. Jer ako uzmemo da 1 mjesec ima 30 dana, od čega su 22 radna a 8 ne radni dani tj vikend, vojnik provede 7 dana na straži, i nakon toga na odmoru 11 dana. to je 18 dana. Ostane 12 dana od čega su 8 radni a 4 ne radna, šta onda može da naplati? A terenskih dnevnica što se tiče, ona iznosi 7,50konv.maraka.

 3. goran

  OVO JE STRASNO.
  Ali zato postoji resenje….
  Posto je delikvencija do 27 godina u porastu umesto da pune domove i zatvore sa istima zasto ih ne bi osudjivali na sudjenje prinudnog vojnog roka.
  Po zasluzi NPR.
  Za drogu 3godine vojske-
  za ubistvo 10 godina vojske-
  za kradju 2 godine vojske itd itd itd u zavisnosti od vrste dela.

  A ako dodje do evntualnog dezerterstva kazna je SMRT.
  Eto tako bi se bar resio problem neizivljenih huligana i ostalih ….

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *