Војни синдикат најављује протесте и штрајк глађу

Војни синдикат Србије поднео је Уставном суду Србије, иницијативу за оцену уставности става 5. члана 14. Закона о Војсци Србије чијим одредбама се професионалним припадницима Војске Србије, не допушта право на штрајк, што је у супротности са одредбама члана 61. став 2. Устава Републике Србије, саопштено је из овог синдиката.

vojska-srbije

„Са становишта подносиоца ове иницијативе, запосленима у овом државном органу неуставно је ускраћено Уставом гарантовано право на штрајк, и тако на недопуштен начин одузет инструмент присиле ка послодавцу у остваривању радничких и грађанских права. Војни синдикат Србије сматра, да је Устав правилно и основано предвидео да се право на штрајк може ограничити, и када су у питању професионални припадници Војске Србије то ограничење се може односити на случајеве непосредне ратне опасности, ратног стања, ванредне ситуације, ванредно стање, мобилизацију и учешће у мировним мисијама, на вежбама, током дежурства и слично али се никако није смело потпуно забранити као што је то учињено оспораваном одредбом Закона о Војсци Србије. Ако је припадницима полиције допуштено право на штрајк, зашто је оно забрањено професионалним припадницима Војске Србије”, наводи се у саопштењу.

Поред ове иницијативе, Војни сидникат Србије је због незаконитог рада министра одбране и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, којим незакониостима се на најгрубљи начин крше права из радног односа, затражио од премијера Александра Вучића хитан састанак, нагласивши да ће уколико премијер не буде уважио ову молбу организовати протесте и штрајк глађу, као што су то учиниле њихове колеге из Полицијског синдиката Србије.

 

Политика
Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *