Руски амбасадор у Србији!

Пише: Бошко Козарски

Бити руски амбасадор у Србији није једноставна, али ни обична дипломатска дужност. То је мисија појединца, подједнако важна и за целокупан српски, али и за руски народ. Некада бољи и способнији, понекад и не нешто предузимљиви, руски амбасадори у Србији су увек заузимали посебно место међ’ Србима, јер се у њих гледало као у апостоле слободе и светске правде.

Симбол истинске жеље за дипломатском заштитом највећег народа од Беча до Цариграда био је и биће Николај Хартвиг, руски царски посланик на српском двору од краја такозване анексионе кризе 1909. до јула 1914, када је преминуо на дужности.

Дужности коју је осећао према Србији. Дужности пансловенског саосећања, блискости и надасве обавезе. Драматични догађаји после Принциповог пуцња за слободу, на Видовдан 1914, утицали су да Хартвиг одложи повратак у Русију ради лечења од болести која га је мучила. Све је учинио да спречи избијање рата, не знајући да се Аустроугарска унапред одлучила на уништење Србије као једине опције. На срамотно „туширање оловом“, како је један висококотирани мамлаз из Беча говорио.

Када је Хартвиг сазнао да се аустроугарски посланик вратио у Србију из Беча, посетио га је како би учествовао у изради концепта аустроугарског ултиматума Србији. Хартвиг је инсистирао да га барон Гизл одмах прими и поставио му је питање шта ће његова царевина учинити са Србијом након атентата у Сарајеву. Када је чуо одговор, Хартвигово срце није издржало. Преминуо је у Гизловом кабинету. Лик и дело великог србофила Хартвига обавеза је сваког будућег руског дипломате. Предусретљивост и доброта Николаја Хартвига се и данас памти. Он је за Србију чинио много, буквално до последњег даха.

Ових дана у Србију стиже нови руски амбасадор – Александар Боцан-Харченко, искусни дипломата, стручњак за Балкан. Мало је рећи да су очекивања велика и да је пред њим тежак, али готово свети задатак – трајно утемељење братских веза Срба и Руса на свим пољима. Нека ови редови буду попут топле добродошлице, али и као некакво упутство за рад у Србији. Александре Аркадијевичу, добро дошли у Србију, напокон!

Мајицу РУСИЈА можете наручити овде
1 коментар

  1. Армагедон

    Ваша екселенцијо, Александре Аркадијевичу, добро дошли у предворје пакла.
    Надам се да сте ви Руси, за 20 година посматрања понашања запада, а које вам је србски народ уштедео, коначно схватили колико глава има та аждаја. Једна од њих је и срПска власт која прождире сопствени народ. Србски народ више нема сопствених капацитета да се бори сам против свих, штитећи тиме и руски интерес у Србији. Стога, мислим да руска политичка елита није довољно свесна када изјављује да Руси не могу бити већи Срби од Срба. Не ради се овде о томе да се ви борите уместо нас, јер је за праве Србе то срамота, исто као што је срамотно и овакво понашање наше садашње власти. Ради се о томе да је против нас и даље моћна Алијанса а ми и даље желимо са вама као са браћом. Зато не касните, јер ако будете још чекали са подршком својој србској браћи, плашим се да ћете изгубити јединог искреног савезника и рођака јер ће га потпуно поробити. Србија је земаља са енормним бројем жртава наспрам укупног броја становника, Србија је земља која је прва на удару католицизма и још увек се бори. Нека Руси у Србији не бране Србе, нека Руси у Србији бране Москву: Тако Вам Бог помогао!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *