среда, 6. јула 2022.

Путин удара на терор још јаче

Руске власти најављују још жешће акције против терориста који не мирују. Најтеже на Северном Кавказу, где се догодио највећи број напада

Муслимански екстремисти и даље не мирују у Русији, али власти ће против терориставодити јож жешће акције. Током 2012. године забележено је 637 терористичких акција, међу којима и 24 експлозије. У последњих десет година на Северном Кавказу је убијено више од 50 муслиманских свештеника који су били лојални властима. Прошлог лета било је атентата на муфтије у Татарстану – рекао је председник Владимир Путин на сатанку са руководством руске полиције.

Да полиција и војска не седе скрштених руку доказ је то да су 2012. ликвидирали 391 члана илегалних оружаних формација, међу којима је било и 50 вођа банди. Такође је ухапшено више од 460 учесника и јатака екстремистичких група, каже министар руске полиције генерал Владимир Колокољцев. По његовој оцени, и даље је најтежа ситуација на Северном Кавказу, где се догодило око 90 посто терористичких акција.

Начелник управе Министарства полиције за Северни Кавказ генерал-пуковник Сергеј Ченчик је рекао да је 2012. погинуло 211 полицајаца, а рањено 405. Од терористичких акција, активирања експлозива погинуло је 78 цивила, а 257 их је рањено.

Минуле седмице у Дагестану је ликвидиран Гусен Магомедов организатор напада на две станице московске подземне железнице 29. марта 2010, када је погинуло 39 људи, а 88 их је рањено. Знајући да је опкољен, Магомедов је открио ватру, али је брзо био ликвидиран.

– На најжешћи начин се морају пресецати активности екстремистичких организација, без обзира на то ко био укључен. Ми смо дужни да поштујемо права и слободе грађана. Али наша је директна обавеза и да заштитимо све грађане. Због тога ниједна екстремистичка акција не сме остати некажњена – поручио је Путин.

Он је подсетио да су у минулој години плате полицији повећане двоструко у односу на 2011, а фонд за станове људи у униформама је повећан чак шест пута.

 

Извор: Новости
Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.