Путин шаље Србији шест авиона МиГ-29 на дан НАТО агресије

Руске летелице биће до краја месеца предате Војсци Србије. Велике шансе да прелет шест авиона буде симболично обављен 24. марта

Председник Руске федерације Владимир Путин требало би да потпише указ о испоруци шест МиГ-ова 29 Војсци Србије током сусрета с премијером Александром Вучићем у Москви. Тиме ће бити испуњени сви услови да руске летелице и званично понесу ознаке српских оружаних снага. Велике су шансе да тај посао буде симболично обављен 24. марта – на 18. годишњицу почетка НАТО агресије на нашу земљу.

Долазак МиГ-ова у Србију очекује се крајем месеца. Све летелице ће истовремено стићи на Аеродром у Батајници, где ће бити предате на коришћење Ратном ваздухопловству. Свечаној примопредаји присуствоваће и руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Детаљи доласка МиГ-ова из Русије за сада се званично не објављују. Постоје два сценарија испоруке ових летелица.

Разматра се опција директног прелета МиГ-ова из Русије у Србију. То још није сасвим потврђено, будући да би имало и деликатну политичку ноту. Једна од идеја у овом случају је и да авиони ушавши у наш ваздушни простор, поздраве Србију уздужним прелетом преко целе њене територије. Друга опција је испорука летелица руским транспортним авионима, највероватније типа „Иљушин“.

Посета руског министра одбране Шојгуа биће и прилика да две земље договоре и све техничке детаље овог споразума, али и трасирају будућу војну сарадању. За сада је познато да ће руски стручњаци активно учествовати у ремонту добијених авиона, који ће бити обављен у Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“ у Батајници.

– Пакет договорен између Београда и Москве, вредан 185 милиона евра, поред шест исправних и оперативних МиГ-ова 29 подразумева и испоруку ракета и сета делова. У њему ће бити и резервни мотори, алат и друге пратећи склопови довољни за наредних 15 година. Аранжман подразумева и изградњу посебног хангара и подизање покривке уз аеродромску писту – наводе у влади.

Захваљујући овом послу биће остварен план државног врха да Србија на располагању има ескадрилу од десет ловаца, непрекидно у приправности да заштити ваздушни простор.

ТЕНКОВИ И „БУК“

Војном врху Србије и Русије предстоји и договор о детаљима испоруке тенкова, оклопних возила и другог наоружања. Набавка борбених средстава из Русије, о којима већ постоји начелни договор, обављаће се преко посебног Средњорочног плана потреба Војске Србије, који ће бити анализиран на предстојећим састанцима Мешовитог комитета за сарадњу две државе. План ће се односити на рок од пет година, а у његовом средишту наћи ће се систем ПВО „Бук“ или неки од сличних варијанти ракетног наоружања.
1 коментар

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *