Протест ЈСО (ВИДЕО)

Хапшењем браће Бановић 8. новембра 2001. године, продаваца на локалној пијаци у Обреновцу, који су од стране власти припадницима Јединице представљени као „опасни, наоружани, криминалци спремни на све“, да би убрзо потом били пребачени у Хаг, иако је Јединици обећано од стране нове власти да то ЈСО неће радити, резултирало је прво незадовољством, а затим и протестом припадника ЈСО.

ЈСО се 9. новембра затворила у свом центру у Кули, препречивши улаз у центар са два транспортера. Сви припадници су били повучени са дужности. Почеле су провокације према Јединици. Послат је одред жандармерије из Новог Сада да опколи центар ЈСО. Чекали су у заседама. Са зољама… Из унутрашњости Србије су ка Београду кретали аутобуси пуни полиције, појачања против нас. Све се то тек касније сазнало… Авиони војске су даноноћно надлетали Центар ЈСО, повремено обрушавајући се као да ће да дејствују по Центру. Ситуација је била доведена до усијања.

Видевши да овај начин протеста никуда не води, 12. новембра 2001. године у Београду припадници Јединице, блокирали су својим Хамерима пут код хотела „Интерконтинентал“ у знак протеста због хапшења браће Бановић. Обучени у своје радне униформе, без фантомки и са црвеним береткама на глави, припадници Јединице су први пут показали своја лица, показујући колико су сви они сасвим обични људи, који имају своје животе, бриге, породице… Да нису никаква чудовишта, убице и слично…

Све се смирило на тај начин што је тадашњи министар полиције Душан Михајловић изјавио да су припадници ЈСО у праву, Горан Петровић тадашњи начелник Ресора Државне Безбедности смењен, а ЈСО изашла из састава РДБ-а и прешла под полицију. Протест је прекинут 14. новембра.
1 коментар

  1. Luka

    Trebali ste da pohvatate ta „demokratska“ govna i da ih sve zatvorite i vi onda lepo na vlast.Kakva demokratija i politika.Samo mi nije jasno sto ste dopustili da vas rasture ovi izdajnici.Kakav bre zakon,to ni oni nepostuju.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *