Новосадски Булевар Европе желе да преименују у Булевар хероја Кошара

Поводом годишњнице завршетка НАТО бомбардовања, група грађана Покрет покренула је иницијативу да се Булевар Европе у Новом Саду преименује у Булевар хероја Кошара, у част и успомену на оне који су животе дали или ризиковали за Србију.

bulevar-evrope-heroja-kosara
Предлагачи иницијативе (Фото: Т. Ловрековић)

Председник тог Покрета Томислав Ловрековић изјавио је како „борци са Кошара нису издали државу за живота, а држава њих издаје и у смрти“ и да је „данас прихватљивији загрљај Тонија Блера који је ову земљу засипао тонама пројектила, него црнина мајки српских јунака, што представља историјски апсурд где је џелат дражи од жртве“.

– Све државе у региону имају сијасет споменика и успомена на оне који су се борили и страдали за националне циљеве, једино ми немамо воље и жеље да се макар на тај начин одужимо људима који су живели и умрли за Србију. Да није било хероја Кошара, данас вероватно не би било ни Србије ни слободе, а слобода јесте једна од највећих цивилизацијских тековина. Будемо ли славили ове момке, славићемо и слободу, а то већ није питање жеље, него обавезе – рекао је Ловрековић који је на писарници Градске куће оставио књигу „Све ће то народ позлатити“, истичући како се нада да ће челници извући поуку из ове лектире, када већ то нису на време урадили.

Међу првима, ову иницијативу подржала је Лозанка Радоичић, председница удружења „Вера – љубав – нада“ чији је син страдао на Кошарама бранећи Србију, чија борба за правду траје већ 16 година.

Ову иницијативу писмено су до сада подржали; председни ДСС Санда Рашковић Ивић, генерал Божидар Делић, група Рибља Чорба, председник СНП Наши Иван Ивановић, историчар Иван Ивановић, председник покрета „Наши“, историчари Милослав Самарџић и Александар Вељић.

 

Правда
3 коментара

  1. zoran

    Само напред. Тако треба да буде у свим градовима, јер ће се само на тај начин орджати сећање на хероје.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *