КОРУМПИРАНИ СКОТОВИ: Криминалца Богдана Пушића штити Вељовић!

Милорад Вељовић својевремено испитивао случај рекетирања власника „Родић МБ“ Богдана Родића, у чему је учествовао Богдан Пушић. Ништа није предузето

Чувају леђа један другоме!

Директор полиције Милорад Вељовић својевремено је, као начелник Одељења за унапређење оперативног поступања и контролу законитости у раду, испитивао пословање заменика начелника УКП Богдана Пушића и наводе да је рекетирао власника Пиваре МБ Богдана Родића са 30.000 тадашњих марака.

– Вељовић је тада дошао до информација да је Пушић покушао да изнуди новац од Родића, и то конкретну суму од 30.000 марака, како га овај не би пријављивао инспекцијама и малтретирао. Међутим, тај случај је напрасно окончан и ништа се није урадило – прича наш извор.

Осим што Вељовић није покренуо ту истрагу, он чак унапређује свог пријатеља Пушића, те се овај и дан-данас налази на високом положају у полицији.

Веља фиока

Како Вељовић тада није благовремено завршавао неке предмете и спроводио све истраге, постао је познат као „Веља фиока“, додаје наш извор.

– Занимљиво је да тај пример одсликава стање у српској полицији, нарочито кад је реч о односу надређеног и подређеног. Полицајци који се баве криминалом и рекетирањем међусобно се уцењују и неретко извршавају и оно што по закону не би смели. Рецимо, стопирају истрагу или, још горе, учествују у сумњивим радњама. То у полицији иде по принципу „имам те у шаци“, они прете једни другима. Кад је реч о Пушићу, поред тога што га је задржао Вељовић, имао је јако упориште у Демократској странци, тачније преко своје жене, која је била кадар ове партије и увек уз високе функционере који су претходних година управљали земљом. То је Вељовићу тада било од виталног значаја – открива наш извор.

Пошто је директору полиције било важно да опстане у „тешка времена“, морао је да се држи Пушића, па му никако није одговарало да га стави под истрагу, додаје наш извор.

– Међутим, Пушићу треба скинути капу за случај Дарка Шарића и „дуванске мафије“. Све је урадио професионално и био на висини задатка. Међутим, то не оправдава што је стопирао више истрага о милионским аферама због својих веза с демократама, нарочито оне најприсније – са својом супругом Горданом, која је и сама кадар ДС – каже наш извор, који додаје да треба испитати и на који начин је Пушић завршио факултет у Новом Саду.

Неуспеле истраге

Да подсетимо, Пушић је спречио неколико истрага у којима су учествовали функционери ДС. У првој афери која је обелодањена главни актер је власник Индустрије меса „Матијевић“ Петар Матијевић, који је заједно с функционерима ДС оштетио државу малверзацијама са земљиштем „тешким“ четири милиона евра. Други случај је стопирање истраге у којој је учесник Пушићева жена Гордана, која је с Душаном Елезовићем и Бориславом Новаковићем из ДС оштетила буџет Новог Сада за пет милиона евра, колико је било намењено за реконструкцију Булевара Европе. Трећа истрага везана је за предузеће „Слога“ из Каћа, коју је саботирао због свог кума Данета Чанковића, једног од главних осумњичених да је оштетио државу за историјских 320 милиона евра у истрази против ове фирме.

Вељовићу, одакле твом сину „мечка“ од 60.000 евра?

Станко Вељовић, син директора полиције Милорада Вељовића, виђен је већ неколико пута како се по београдским улицама возика у најновијем мерцедесу ЦЛК купе, који кошта више од 60.000 евра. Станко се све чешће мота и по фенси клубовима у центру Београда. Он већ дуже време вози овај модел аутомобила и неретко се проводи по граду возикајући се тамо-амо. Иначе, као син директора полиције он из безбедносних разлога увек за петама има обавезну пратњу, па тако још једно возило иде за њим кад некуд крене.

Имам госте, не могу да причам

Директор полиције Милорад Вељовић, кад је јуче чуо питање нашег новинара – да ли је тачно да је против Богдана Пушића вођена истрага, али да је предмет ипак остао неопажен – није даље желео да разговара.

– Не могу сад то да коментаришем, дајте да се чујемо сутра. Имам госте из Црне Горе – рекао је кратко Вељовић.

Немам овлашћења

То да ли је контролисан Богдан Пушић, не могу да коментаришем будући да немам овлашћења, која даје само министар. Дакле, обратите се Бироу за информације МУП и затражите дозволу – рекао је директор Унутрашње контроле Драган Цветковић.

Ћуте као заливени!

На питања о томе да ли је Сектор унутрашње контроле до сада испитивао рад Богдана Пушића и који су били резултати те истраге, и да ли је УКП водио истрагу везану за Богдана Родића и његову фирму „Родић МБ“ и који су били резултати, Управа криминалистичке полиције није дала никакав одговор.

Пушић не одговара

Богдан Пушић већ неколико дана не жели да одговара на позиве наше редакције, те нисмо успели да добијемо одговор од њега због чега је Сектор унутрашње контроле водио истрагу против њега у случају МБ Родић, а онда је повукао.

Морао бих да се распитам

Унутрашња контрола ради на таквим случајевима уколико сама спозна да их је било или уколико им се обрати. Питање ко је први покренуо истрагу мени је непознато. То је вероватно онај који је вама дојавио причу о Богдану Пушићу. Ако је то рађено овде код нас, онда бих морао да се распитам, јер је то исто као кад би вас неко питао шта је прошлог месеца изашло у новинама на 12. страни – рекао је помоћник министра и начелник сектора Унутрашње контроле Милош Опарница.
Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *